Владика Серафим е рядък пример за необикновена чистота, целомъдрен и праведен живот, дивно смирение, кротост, незлобие, търпение и милосърдие, богоомъдрен йерарх с чиста пастирска съвест.

Това каза негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе участие в светата Литургия в подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.Службата в Руската църква на бул. "Цар Освободител" бе по повод 65-годишнината от кончината на прочутия архиепископ Серафим Соболев - архиерей от Руската емиграция служил в България почти 30 години.

Още приживе по молитвите на владика Серафим са ставали много чудеса, а след смъртта му и до днес ежедневно хиляди хора от всички възрасти и социални слоеве се стичат при гроба му в криптата на Руския храм в София и отправят към него молитвите си като му пишат писъмца.

В лицето на Богучарския архиепископ Серафим ние виждаме един от онези праведници, за които повествува днешното Евангелие, изпълнили заповяданото ни от Господ, към които са отправени думите: "дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира" (Мат 25:34), заза дядо Неофит.

По свидетелствата на неговите съвременници, той още тук, на земята, вече е небесен жител. И както приживе, така и след блажената си кончина, със силата на дръзновената си молитва владика Серафим носи утеха за скърбящите, изцеление за боледуващите, напътствие при сложни житейски обстоятелства, дава благодатна помощ на всички, прибегнали към неговото застъпничество и неоскъдяваща отеческа любов, посочи българският патриарх.

Поздравяваме от наше име и от името на Светия Синод на БПЦ всички вас, братя и сестри и пожелаваме, по застъпничеството на св. Николай Мирликийски, благодатта на нашия Господ Иисус Христос да ви съпътства и освещава през всички дни на живота ви! Амин!, каза патриарх Неофит.