Всички искаме да променим една система, която не работи, и когато започнем, се оказва, че статуквото устройва всички. Когато всеки трябва да направи крачка, има страшна съпротива.

Това каза пред бТВ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод пенсионната реформа.

Социалният министър обяви, че предлага комплекс от мерки и ги слага на масата за обсъждане. Тук той акцентира, че "никога не е имало толкова широка дискусия по пенсионната система. Търся компромиса и максималното съгласие".

На въпрос дали се чувства безсилен и сам, той отговори, че това ще си проличи, когато предлаганите решения трябва да намерят подкрепа: "Аз ще направя всичко възможно работодателските организации и синдикатите да бъдат активни участници в тристранния диалог. Готов съм да се срещна с всички от тях".

Вицепремиерът остави един въпрос да виси: "Неприятно впечатление прави, че една от тези работодателски организации търси да си подготви почвата да напусне Съвета за тристранно сътрудничество, защото не иска да приеме решението с частните пенсионни фондове". Попитан дали говори за КРИБ, председателствана от собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев, Калфин отговори отрицателно, но не пожела да посочи конкретна организация.

На въпрос кога ще има предвидими правила за пенсиониране, Ивайло Калфин отговори: "Яснота би трябвало да имаме до средата на годината – до края на март да приключим дискусиите по всички предложения, след това да се оформят законите, да минат през тристранката, през Надзорния съвет на НОИ, да влязат в парламента и до април-май ще се види. Ако за пореден път се замрази решението, обричаме всички на мизерни пенсии".

Калфин заяви, че няма амбиции за революция, но се опитва да размести статуквото и това е ролята му в кабинета. В тази връзка той сподели, че работи добре с премиера Бойко Борисов: "С премиера споря по различни теми. По-скоро споря с някои от колегите, премиерът се появява на последна инстанция, но имахме доста спорове с минималната работна заплата – решение, което трудно мина, с увеличението на националния осигурителен доход, за което аз настоявах. Не можах да се преборя за прогресивно данъчно облагане".