Германски депутати призовават канцлерът Ангела Меркел да бъде удостоена с Нобелова награда за мир, след като на преговори в Минск с нейно участие бяха постигнати договорености за мирно уреждане на ситуацията в източна Украйна.

Това, което г-жа Меркел заедно с президента (на Франция) Франсоа Оланд постигнаха в Минск е невероятно. Ако благодарение на това се установи продължителен мир, (връчването) на Нобелова награда за мир за това постижение ще бъде логична стъпка – заяви в интервю за "Билд ам Зонтаг" депутатът и председател на германско-украинската парламентарна група Карл-Георг Велман. Той обаче побърза да предупреди да не се проявява прекомерен оптимизъм. Сега говорим само за прекратяване на огъня, още не знаем дали ще се съблюдава, добави политикът.

И други германски депутати подкрепят идеята канцлерът Меркел да бъде отличена с Нобелова награда за мир. Докато други политици се опитват за сблъскат челно народите на Европа, тя (Меркел) вижда своята мисия в нейното обединение и в по-нататъшното осъществяване на големия проект на бащите на Европа, каза депутатката Силвия Пантел.