Постъпват противоречиви съобщения колко пъти е било нарушението примирието в Източна Украйна, което влезе официално в сила днес в полунощ.

Председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи за едно нарушение в първите 90 минути на примирието. На брифинг в президентството той уточни, че нарушението е минометен обстрел в Луганска област. Наливайченко отбеляза, че цялата информация веднага се докладва на президента, Генщаба и на мониторинговата мисия на ОССЕ. По думите му това е важно за разследването на инцидентите.

На свой ред представителят на Генщаба на Украйна Владислав Селезньов заяви, че като цяло прекратяването на огъня се спазва и артилерийска стрелба не се води. Той обаче уточни, че през първите 4 часа от примирието неконтролируеми въоръжени формирования са извършвали обстрели локално, а не системно – три пъти е било обстреляно селището Чернухино и още три пъти селището Золотое. "За времето от 3 до 4 чака пред нощта не са били фиксирани обстрели на нашите позиции", написа той в страницата във Фейсбук. Преди това той бе съобщил, че към 02.30 часа е имало 9 случая на обстрели от страна на опълченците срещу позиции на силоваците в Донецка и Луганска области.

Два батальона на "Десния сектор" не спазват примирието в Донбас, обяви по-рано лидерът им Дмитрий Ярош. "Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението при Дебалцево и имат сериозни военни резултати", написа той в съобщение, разпространено в сайта на Националната гвардия на Украйна. Наскоро Ярош направи изявление, че движението му не признава Минските договорености и продължава военните действия.

На свой ред ДНР съобщи, че украинските сили са водили артилерийски обстрел в градовете Енакиево, Горловка, срещу Донецкото летище и в района на областния град Дебалцево, който е важен железопътен възел. Има жертви сред населението. Едуард Басурин от военното министерство в Донецк заяви, че опълчението е трябвало да отвърне избирателно на огъня.

Малко след старта на примирието украинският президент Петро Порошеко обвини проруските сепаратисти, че "застрашават" мирния процес. "За нещастие мирният процес е застрашен, бунтовниците ще използват Дебалцево да провалят примирието", каза Порошенко на излъчена на живо по телевизията среща с началник щаба на армията. Срещата се състоя минути след издадената от него заповед за спиране на огъня.

Прекратяването на огъня е част от Минските споразумения, подписани на 12 февруари с посредничеството на Германия и Франция, които са част от "нормандския формат", включващ още Русия и Украйна. На снимката: Петро Порошенко (вдясно) и военният министър Степан Полторак.