Русенци подкрепиха инициативата на фондация "Безопасни улици от Валя", която организира мирен протест и подписка за бързо правосъдие за убийците на пътя.

Хора от различна възраст се подписаха под искането за справедливост и адекватни действия на съдебната система.

Подписката бе разположена пред Съдебната палата в Русе, а на земята бяха подставени надписи, които призовават да се спазват правилата за движение по пътищата, за да няма нови жертви. Родителите на деца, загинали в пътни произшествия, настояват за справедливи присъди за убийците на пътя. Координаторът на фондация "Безопасни улици от Валя" Пламен Митев обясни, че пътно-транспортните дела се бавят неоснователно и това трябва да се промени.

"Нашето искане е за бързо и справедливо правосъдие. Това не е само наше виждане - преди две години съдът в Страсбург е установил тези нарушения и излиза с мнение да се коригират тези проблеми в България, тези дела да се решават по-бързо и по-справедливо. Преди две години са ни дали срок шест месеца да се оправят тези проблеми. Виждаме какво става в момента в България – хора, които са убили деца в пешеходни зони, все още са на свобода и си карат леките автомобили. Други, които са отнели два живота, също са с условни присъди. Искаме промяна и справедливи присъди. В момента са просто нищожни спрямо деянията, които се вършат", заяви Пламен Митев.

Подписката ще продължи три месеца на хартия и в интернет, след което ще бъде внесена в Министерството на правосъдието. /