АБВ поиска да бъде направен точен разчет за заема, написана е и много висока лихва. Гласувах го в МС, защото там има повече доверие, но парламентарната група не прави това, което прави министърът, очевидно от МФ има необходимост да обяснят повече за какво е заемът.

Това заяви пред Дарик радио вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Министърът на финансите трябва да даде повече обяснения, искат ги и от Народното събрание, добави Калфин.

По възрастта за пенсиониране все още има различия, надявам се като сложим на масата всички аргументи, всеки да поеме отговорност. Тази пенсионна система трябва да е по-независима, трябва да е дългосрочна, да осигурява по-добри пенсии. Всеки трябва да направи някаква отстъпка, не може който и да е от участниците да казва: не, това няма да се променя, защото няма как тогава да се постигне баланс, убеден е Калфин.

Без смисъл е синдикати и работодатели да правят протести. Вместо след 2 години да се вдигат с 2% вноските, аз предлагам вместо това от догодина да започне по малко да се вдигат и този процент ще постигнем след 6 години. Така, без да усетят работодателите ще имаме не малка допълнителна сума в бюджета, подчерта Калфин.

В четвъртък – на 19 февруари ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, обяви Калфин.