Дванадесет самолета Fairchild A-10 и Thunderbolt II ще бъдат разположени тази седмица във военновъздушната база Spangdahlem в Германия, като част от операция „Атлантическа решителност", обявиха американските ВВС в Европа.
„Военновъздушните сили увеличават ротационното си присъствие в Европа, за да потвърдят пред нашите съюзници и партньори, че нашите ангажименти за европейската сигурност са приоритет", каза ген.-лейтенант Том Джоунс, заместник-командир на американските ВВС в Европа и Африка.
От ВВС подчертаха, че самолетите ще действат и в други страни в Източна Европа.
През последната година САЩ увеличиха присъствието си в бази в Литва, Латвия, Естония, Полша и други страни.
Този тип самолети са произведени през `70-те години на XX век и тогава имаха за цел подкрепа на сухопътни част в Европа срещу танкове и бронирани машини на държави от съветския блок.
Миналата година САЩ разположиха десет самолета от този клас за използването им в борбата срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Въпреки това Пентагонът предпочита да използва F-35.
Критиците на този ход заявяват, че A-10 се справя по-добре от F-35, тъй като може да прелита по-бавно и на по-ниска височина, което позволява на пилота реално да забележи целите.
Съобщава се, че е запланувано този клас самолети да бъдат „пенсионирани" през 2019 година.