Един кръчмар от Мелник предлага любовно вино, така слива в едно двата днешни празника - на Свети Трифон Зарезан и Свети Валентин, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Кръчмарят Илия Гърчев е познат далеч извън пределите на най-малкия български град. Не само заради това, че с виното си слага мост между християнството и католицизма.

Механата на бай Илия няма име, нарекъл я е "Хубава кръчма". Това е напълно достатъчно. Гърчев е цар не само на любовното вино, но е на шеговитите надписи. Те са много и непрекъснато обновявани.

Те са навсякъде из големия двор пред кръчмата му, покрай който минава павираната главна улица в малкото градче. Градът не безброй изби и механи. В Мелник всяка къща е механа.

Любовното вино в бутилка от 2 литра бай Илия предлага за 10 лева. То има и свойството да "чупи легла". Такава реклама можеш да видиш къде ли не от двете страни на Пирин. Дори и на автобусната спирка преди запокитеното накрай света село Пирин. Селото на митичния змей, който краде невести. "Любовно вино-чупи легла", пише на спирката, на която нищо не спира, нито автобус, нито пък хора чакат.

Гърчев е олицетворение на събирателния образ на кръчмаря от едни други времена. Достолепен, побелял и с изгладена бяла риза. Бай Илия знае и най-съкровените желания на гостите на Мелник. Ще ги посрещне, ще ги поощри да влязат в хубавата кръчма, ще им подметне някоя шега, ще ги развесели. Но не е досаден, предимно изслушва, само ще се вметне тактично, леко-леко подбутвайки те в желаната посока. Да седнеш, да поръчаш и да останеш достатъчно дълго вътре. След това времето спира. И денят, изтърколил се неусетно в сладки приказки и тостове за това и онова, идва чупенето на легла. За това са нужни поне двама и много влюбени. Мнозина са го правели, и даже се хвалят от телевизионния екран. Бай Илия, отричан или възхваляван, си е нещо като легенда, един вид институция. На виното и любовта. Или както казват членовете на винената партия в Черниче: Любовта е вино, а виното-любов. Членовете на партията на Иван Лулейски са чести гости на градчето, от което навремето е тръгвал пътят на виното, та стигал чак до Париж. Те са комисията, дегустираща и оценяваща вината на традиционния празник "Златен грозд", провеждащ се в първата неделя на месец февруари.

А Бай Илия посреща гостите си с призива: "Пийте за България-криза е". Той е винаги актуален, по простата причина, че сме си перманентно в криза. Който и да дойде да ни управлява.