В началото на февруари цените на горивата отново тръгнаха нагоре. И отново преминаха психологическата граница от 2 лева. Какво се крие зад поскъпването на бензина и докога ще продължи?
Радостта да зареждаме за по-малко от 2 лева премина бързо. През последния месец цените на горивата вървяха ту нагоре, ту надолу и най-накрая отново минаха психологическата бариера от 2 лева. На какво се дължи поскъпването?

„От януари месец насам котировките на суровия петрол са се покачили със 17%, на нашия пазар покачването е с около 3% за дизела и само с 1,5% за бензина, абсолютно минимално”, обясни пед Нова телевизия Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Ето и разбивката - ако в края на януари е можело да заредим бензин за 1,88 лв., то само две седмици по-късно цената е 2,04 лв.. С дизелът ситуацията е подобна – 1.90 лв. в края на януари, 2,05 лева днес.

Според анализаторите обаче няма място за притеснение, защото очакванията са нов спад в цените на горивата.

„Ако цената на суровия петрол се понижи, ще паднат и цените на горивата у нас, отново, такива са и очакванията на анализаторите за курсове от 30-40 долара на барел, а всички ние се надяваме да ги достигнем”, смята Светослав Бенчев.

Надеждата за наистина евтино гориво анализаторите оставят за юни.