Четиримата вицепремиери от кабинета "Борисов" 2 отчетоха днес първите 100 дни на правителството. Цялостната им оценка – положителна, основните задачи са изпълнени, анализатори и коментатори обаче са на друго мнение – след 100 дни – управниците са пияни от властта и влюбени в себе си.

В желанието си правителството да постига резултати ние прескачаме процедури, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова по време на отчетната пресконференция днес. Оценката на това как правителството успя да се справи с първоначалните си оперативни задачи и да постави общите дългосрочни задачи е като цяло положителна. Има усещане за успокояване на политическата атмосфера, за установяване на дух на конструктивност, практичност и яснота по дългосрочните цели. За първи път ядрото на един основен екип се връща и не губи време да се адаптира, да опознава ситуацията и да се чуди какво да предприеме, посочи в началото на своето изложение Бъчварова.

Тя категорично опроверга обвиненията в кадрова чистка. "Данните от последните 10 дни показват, че 77% са новите назначения в органите на власт и техните заместници, 85% са членовете на политическите кабинети, останали са 15% от предишно управление и едва 14% са новите назначения в държавни агенции", каза тя. Като слабост Бъчварова отчете, че "в бързината и желанието за най-добри резултати" понякога управляващите прескачат координационните процеси, но това е поправимо.

Трудно се стартира реформа в режим на нестабилност, призна Томислав Дончев и посочи, че безспорна политическа задача в началото е било стабилност, но и стартиране на ключови реформи, въпреки че тези две задачи понякога си противостоят. В редица сфери - здравеопазване, държавна администрация, правосъдие - реформите имат лице и посока, каза той. Дончев обяви, че би приел критиката, че дори за краткото време кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен.

През първите 100 дни въпреки странната и до голяма степен непозната конструкция, правителството работи не като механичен сбор от политически сили, а като един действащ механизъм, обяви Дончев.

От своя страна Меглена Кунева подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство. Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството, каза тя. Реформаторският блок е гарант за надеждност и последователност на реформите, увери Кунева. Единствено Калфин има своя писта. Когато успееш да осъществиш координацията се усилва в пъти ефектът на работата, подчерта Кунева.

В коментар пред БГНЕС за 100-те дни на кабинета експертът и анализатор от Българския финансов форум Георги Атанасов заяви, че първите 100 дни навяват песимизъм. Според него този песимизъм се отнася не само за изпълнението на правителствената програма, а най-вече относно перспективите за справянето с проблеми като хроничният дефицит на справедливост, инвестиционната и бизнес среда в страната, корупцията и вкаменените порочните практики.

Социологът Живко Георгиев коментира така: Правителството гаси пожари, не прави реформи. Не виждам в първите 100 дни на правителството силно начало. Ясно е, че при такава сложна конфигурация от различни политически субекти, направени компромиси от всеки един участник – някои от тях не много лесни, щеше да е изненадващо, ако всичко тръгне рязко, добре и в избистрена посока.

Ако оставим настрани вербалните изцепки, по-съществено е, че бяха допуснати сериозни гафове с външнополитическо измерение. Това беше поредна манифестация на противоречива, гузна и послушна външнополитическа ориентация на българското правителство. Това не е типично само за това правителство, през последните години и други се изявиха на това поприще. Имаше и ред мислени-недомислени и във всеки случай недобре защитени публично идеи – примерно за жп транспорта, решението за частните пенсионни фондове… Бяха неубедителни, а тези идеи трябваше да бъдат добре разяснени публично, за да няма недоразумения, конфликти и съпротива. Но това не беше направено. За 100 дни има и други гафове и гафчета и неадекватни решения.

Председателят на Единна народна партия, част от Коалиция "Десните", Мария Капон определи управниците след първите 100 дни като пияни от властта и влюбени в себе си. Дори плахият опит да се спрат неефективните жп транспортни линии претърпя провал под напора на скромни протести, организирани от бившите управляващи. Лявото мислене удари и пенсионната система, където в тих сговор със синдикатите, пренебрегвайки работодателите, бе нанесен удар върху втория стълб на пенсионната система с идея да се покрият дефицитите в държавния НОИ.

За тези 100 дни станахме свидетели на дълго говорене за реформа в съдебната система и на никакви действия в системата за сигурност за сметка на поредица от неразкрити поръчкови убийства. За пореден път управляващите демонстрираха безпомощност в лицето на природните стихии и ни заливаха с оправдания за недостатъчни ресурси. На този фон получихме презентация на най-големия обир на годината наречен "Саниране за 1 млрд." на избрани жилища в избрани общини, най-вероятно и за избрани фирми.

В своя позиция от гражданското непартийно Движение "Модерна България" също изразиха мнение, определяйки 100-те дни за управление на Четворната коалиция на десния популизъм и крайния национализъм.

Политика в интерес на богатите, монополите и чуждите корпорации. Отнемане на социални придобивки и вкарване на страната в порочна дългова спирала, която обрича огромната част от обществото на трайна бедност. И не на последно място - безгръбначие и обслужване на чужди интереси на международната арена във време, когато повече от всякога е необходимо решенията за България да се вземат не в Брюксел, Вашингтон или Москва, а от българските институции в съответствие с националните интереси. Налице са голи приказки за "реформи" без сериозно покритие с управленски действия, законодателна и бюджетна политика. Типични примери в това отношение са хаотичните стъпки в пенсионната реформа, безпомощността в сектор "Правосъдие и вътрешни работи" и "реформата" с лобистки оттенък в сферата на образованието, чийто основен ефект е, че публични средства ще отидат в частните училища.

Оценката на депутатите за 100-те дни на правителството варира от 2 до 5. За БСП управлението е изключително разочароващо, отбелязва в. "Сега". "Това е правителство на имитацията, на излъганите очаквания за реформи, едно изключително социално неангажирано управление", обяви Жельо Бойчев. Той напомни за грандиозния скандал заради намерението на кабинета да емитира нов дълг от 16 млрд. лв. Алиосман Имамов пък постави задоволителна оценка 3 и заяви, че кабинетът не е оправдал надеждите на хората за политическа стабилност, а първите 100 дни са били 100 дни на политически репресии срещу кадрите на ДПС и други партии. "Атака" направо прати управляващите на поправителен.

Дори партньорите в управлението не спестиха негативите. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев констатира, че посоката, в която върви правителството, е правилна, но темпото е незадоволително. Въпреки че даде сравнително добра оценка за работата на кабинета - 4, Валери Симеонов разкритикува остро свършеното от финансовия министър Владислав Горанов. Според съпредседателя на ПФ простъпката на Горанов е, че е предложил в последния момент в парламента да се вдигне дългът. Най-високо работата на МС бе оценена от АБВ - с петица. Георги Кючуков похвали кабинета за осигурената политическа стабилност и посочи емитирането на нов дълг за най-слабата му страна.