Ден след подписването с триста зора на договореностите от Минск те бяха подложени на остри атаки в Киев от радикални националисти. Същевременно представители на властта започнаха да търсят вратички за заобикалянето им, предават информационните агенции.
Подписаните в Минск нови договорености са "държавна измяна и предателство на националните интереси", заяви Игор Мосийчук - депутат от Радикалната партия. Той е бивш зам.-командир на доброволческия батальон "Азов", който не се подчинява на единното командване в Киев. Според него новите документи от Минск "предвиждат помилване и амнистия" за хора, "разстрелвали мирни жители" и "изтезавали украински военнопленници".

Сходна на неговата позиция зае и украинският външен министър Павло Климкин, който ще идва тези дни на посещение у нас. Амнистията на участниците в конфликта в Донбас, която е включена в условията на минските договорености, не касае лица, които са замесени в престъпления срещу човечеството, заяви външният министър на Украйна Павло Климкин, предаде РИА Новости.
„Амнистията не може да бъде предоставена на тези, които са съпричастни към престъпления срещу човечеството“, каза Климкин на заседание на Върховната рада.

Тези изявления директно противоречат на подписания от Контактната група по овладяване на ситуацията в Източна Украйна в четвъртък „Комплекс от мерки за изпълнение на Минското споразумение“, който включва 13 точки. В петата точка се казва: „От влизането си в сила, законът обезпечава помилването и амнистията, забранявайки преследването или наказването на лица, които имат връзка със събитията в Донецката или Луганската област на Украйна“.

Мосийчук, който преди време разстреля показно портрета на чеченския лидер Рамзан Кадиров, категорично се обяви и против провеждането на предвидените в споразумението от Минск избори в Донбас.

"Тези споразумения предвиждат избори в Донецка и Луганска област, чрез които легитимно ще дойдат на власт представители на (сепаратистките) Луганска и Донецка народни републики", пише той. Мосийчук заявява, че "с максимални усилия" ще действа във Върховната рада против прилагането на "предателските споразумения" от Минск.

Павло Климкин, също заяви, цитиран от УНИАН, че Украйна няма да си променя конституцията, заради статута на Донецка и Луганска области, Това също е в противоречие със т.12 от споразумението от Минск, напомни лидерът на ДНР Денис Пушилин.
Засега от Париж и Берлин не са реагирали на тези изявление.

Наред със започналите опити в Киев за саботаж на Минските договорености, ДПА отбелязва, че в първите 24 часа след сключването им в Източна Украйна са станали жертви на обстрел 20 мирни жители.