Националната електрическа компания е продала без търг - чрез пряко договаряне и на цени, които са нанесли щети на дружеството, 2,366 млн. мВт/ч електроенергия за 2015 г., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Кадиев, съобщава „Медиапул".
Това е станало в периода септември-ноември 2014 г., при предишното ръководство на държавната електрическа компания. Договорените сделки са станали по заявка на осем фирми, които са проявили интерес към на практика цялото количество енергия на НЕК за свободния пазар. Дължимите суми от страна на купувачите били платени авансово, което било едно от условията на проведената процедура, за която обаче другите търговци на ток не са научили.
Петкова не съобщи кои са фирмите и какви са цените, защото това било търговска тайна, но обясни, че извършената проверка в НЕК установила притеснителни данни около тези контракти и затова информацията вече била дадена на прокуратурата, а тя от своя страна в момента извършвала досъдебно производство.
Кадиев посочи, че по негова информация сключените договори са за 250 млн. лв. и на цени от 70-75 лв. за мВт/ч, което е под цените, постигнати в търговете за продажбата на ток от АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица Изток 2" - държавните производители на електроенергия. Според депутата от БСП постигнатите цени са 10% от възможните, от които НЕК е била ощетена с около 30 млн. лева.
Той препоръча на Петкова НЕК да предоговори цените на тези сделки или да прекрати контрактите, като поясни, че е чел договори на НЕК за продажба на ток, в които има клаузи с условия за спиране на договорите, и „ако в тези договори няма такива клаузи, някой трябва да каже защо".
Петкова обясни, че е разговаряла с предишното ръководство на НЕК за извършените сделки и отговорът му е бил, че правилата на компанията за търговия с ток позволяват подобни сделки и няма нарушения. За да не се повтарят обаче подобни ситуации вече, НЕК разработвала нови правила за търговия.
Пред депутатите Теменужка Петкова каза още, че очаква до края на 2015 г. у нас да заработи борса за търговия с електроенергия и припомни, че дружество на „Българския енергиен холдинг" получи през декември 2014 г. лиценз за такава борса. Сега се внедрява платформата за търговия, дори се надяват борсата да тръгне преди края на 2015 г., каза енергийният министър.