Не се съмняваме, че повечето наши читателки преди всеки празник правят специална подготовка. Съставят списък на най-важните неща, планират менюто, купуват продукти и подаръци.

Леле, как ме цепи главата!

Разбира се, празникът е нещо страхотно, весело, красиво и... вкусно! Но неизбежната разплата за удоволствието настъпва на следващия ден. Главата те боли, коремът ти къркори, цялото ти тяло е обзето от усещане за тежест и разнебитеност заради всичко изядено и изпито.

Така си е - празничните маси са истински ад за организма, защото ти се иска от всичко да опиташ, да ти е добре, да се наситиш. В резултат така се наяждаме, че стомахът ни, като лошо смазана машина, започва да скърца, опитвайки се да преработи всичко, което хвърляме в него - салати, риба, месо, сладкиши, маринати, горчица, ястия, приготвени по специални рецепти и много, много пиене. Като се започне от мастичката и ракийката, мине се през виното и шампанското и се свърши с конячето и уискито! Всички тези неща те карат да се облизваш, поради което стомахът ти направо се побърква.

С една дума пищните трапези са изпитание за здравето на всички хора. Да не говорим за онези, които страдат от някакви заболявания.

Не яжте, а опитвайте

Как да направите така, че след празника да се чувствате добре? Спазвайте няколко прости правила. Например:

- Не гладувайте през деня преди празничната вечер - хапнете нещо.
- Половин час преди да седнете на масата, изяжте нещо сладко, дори и да е само един бонбон - така ще намалите апетита си. Можете да хапнете ябълка или салата - целулозата ще създаде усещане за ситост в стомаха ви и ще се свързва с мазнините, които поемате.

- Когато вече сте на масата, повече говорете, слушайте какво говорят другите, смейте се и по-малко яжте.

- Вместо салати, особено подправени с майонеза, яжте пресни зеленчуци.

- От общите блюда си слагайте в чинията с ръката, с която ви е по-неудобно - така ще вземате по-малко.

- Слагайте в чинията си само това, което ви се струва най-вкусно. Обикновените ястия по-добре пропуснете.

- Старайте се да опитвате, а не да се храните. По мъничко, бавно, предъвквайки добре всяка хапка.

- Напълнете чинията си след останалите. С тази малка хитрост ще се окажете пред блюдо, от което най-мазните храни вече са преместени в чиниите на останалите.

- Повече се движете - танцувайте, разговаряйте, излезте на балкона да подишате чист въздух.

На пети върху кърпа с оцет

Ако имате сериозни проблеми със здравето, трябва да сте още по-внимателни. Например ако имате хроничен гастрит или язва на стомаха, избягвайте тлъстите и пикантните храни и сосове, шампанското и сухите вина.

Ако имате хроничен панкреатит или холецистит, не прекалявайте с тлъстите мръвки. Откажете се от кашкавалите и сирената, мазната риба, кремовете, тортите, тестените сладкиши.

При хроничен колит яжте по-малко мазна храна, пийте по-малко алкохол и трудно преработваеми съставки, като гъби, пушено месо, пушени сардели в зехтин.

Соленото, черен и червен хайвер, хрян не бива да ядат онези, които имат проблеми с бъбреците - пиелонефрит, камъни в уринарните пътища.

Особено предпазливи трябва да бъдат хората със сърдечно-съдови заболявания. За тях са вредни газираните напитки, а лошо съчетание на продукти е едновременната консумация на тесто, захар, яйца, месо, олио.

Ако имате заболяване на черния дроб, преди да седнете на празничната трапеза, изпийте една супена лъжица зехтин с лимонов сок или четвърт супена лъжица английска сол с малко вода.

Ако почувствате, че кръвното ви налягане не е наред, съветваме ви да намокрите една кърпа с оцет и да постоите на нея само с петите няколко минути.

Долу коктейлите!

Приятно е човек не просто да се напие с 60-градусова ракия, но и да се поглези с изискани коктейли. Но как феновете на изтънчените смеси да не се проклинат на следващия ден заради главоболието и непоносимия махмурлук? Ето няколко правила:

- Вземете таблетки активен въглен. Той поема алкохола и му пречи да проникне в организма. 2-4 таблетки изпийте преди първата чашка (10-15 минути преди нея), а след това на всеки час - по още две таблетки. Преди първата чашка задължително хапнете нещо - най-добре парче сирене.

- Не пийте пълни чаши, а половинки. Ако не можете да пиете по този начин, заменете водката, уискито или коняка със сухо вино, където концентрацията на спирт е по-малка. Ако предпочитате водка или уиски, разреждайте ги с нещо, например със сок, а и така ще ви е още по-вкусно.

- Никога не пийте водка с бира или вино.
Най-малко страдания предизвикват водката, конякът, сухите вина, когато употребата им е умерена, разбира се.
Портвайнът, вермутите, полусладките, десертните, силните вина са много опасни, защото организмът ги понася много по-зле.
Но най-коварни си остават коктейлите! А също толкова модният джин с тоник.

Проверено върху себе си

Ако все пак не сте се разминали с махмурлука и ви мъчат главоболие, сухост в устата и силна жажда, студените тръпки се сменят с топли, а сърцето ви блъска в гърдите, ако усещате слабост в цялото тяло, а настроението ви е много под нулата, ако заедно с всичко това изпитвате и чувство за вина, ето как можете да се справите с положението.

Нека започнем с това, че махмурлукът е преди всичко обезводняване на организма. Следователно той се нуждае от течности. Но не пийте обикновена вода - по-добре да е студена минерална със сок от лимон плюс една супена лъжица мед. Или градински чай.
Има и друг метод. Смесете половин литър средно силен чай, 4-5 супени лъжици мед и сока на един лимон и ги изпийте. Киселото и прясното мляко също са добри «отрезвители».

Следващия начин го избрахме от рецептите на нашите баби - прословутата зелева чорба. Внимание: в нея не бива да има оцет!

От лекарствата, облекчаващи махмурлука, най-добри са аспиринът (по-добре да е разтворим) и активният въглен.

Настоятелни препоръки

В навечерието на празник се погрижете вкъщи да имате:

- лимон
- активен въглен
- мед
- аспирин /най-добре разтворим/
- кисело мляко
- доматен сок
- ментово масло
- ябълки.

Всичко това ще ви е абсолютно необходимо на сутринта след празника.

ЗА ПОДПУХНАЛИ ОЧИ - КОМПРЕС С ЛАЙКА

Жените трябва да изглеждат добре не само на празника, но и след него. Любимият не бива да вижда подпухнали клепачи, мътни очи, посърнала кожа. Затова вземете някои мерки.

- Намокрете хавлиена кърпа с гореща вода, в която сте добавили 1-2 капки ментолово масло, изстискайте я и покрийте с нея лицето си за няколко минути.

- Вземете една студена ябълка, нарежете я на късчета и ги поставете върху бузите си, като леко масажирате кожата с кръгови движения.

- Отоците на клепачите се премахват с две пакетчета чай (най-добре от лайка).

- Не ставайте рязко от леглото. Първо се огледайте и си задайте въпроса способни ли сте да възприемате околната действителност.

- Никога не пийте кафе срещу махмурлука - то ще повиши и без това високото ви кръвно налягане.

- Не пушете - организмът ви и без никотин е натровен с вредни токсини!