"Прави се опит да се сатанизира Цветан Цветанов". Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатката Цвета Караянчева. Според нея още през пролетта на 2013 г. по анонимен сигнал е било внушено, че Цветанов е виновен. И едва ли не, че той е подслушвал всеки български гражданин.

Парламентарната група на ГЕРБ застава категорично срещу опитите за дискредитиране на нейния председател Цветанов. Според Караянчева в дъното на опита за дискредитиране стои кръгът "Хохегер" в контекста на предстоящите избори.

"Настояваме Цветанов да получи справедлив процес", бе казано още в декларацията на ГЕРБ.

Ето и цялата декларация:

Парламентарната група на ГЕРБ категорично възразява срещу опитите за дискредитиране на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Целенасочените внушения по негов адрес, които медийно-политическият кръг „Хохегер“ лансира в публичното пространство през последните 2 години, имат за цел да сатанизират Цветанов и по този начин да отслабят ГЕРБ на изборите, при които той традиционно е председател на Националния предизборен щаб на партията. И ако публичните манипулации не можаха да отслабят партията, която продължи да печели убедително всички избори, то те категорично създадоха безпрецедентен натиск върху българските институции. Натиск, който ги постави в унизителната позиция да изпълняват повелите на партийните ръководства на Тройната коалиция – БСП, ДПС и Атака, под заплахата от кадрови чистки при неподчинение. Присъдата срещу Цветан Цветанов всъщност бе прочетена от председателя на БСП още в края на март 2013 година. Дни след старателно организирания и осъществен метеж, който свали правителството на Бойко Борисов от власт, на пресконференция на „Позитано“ 20 беше размахан „анонимен“ сигнал срещу бившия министър на вътрешните работи. Анонимката беше предадена публично на правоприлагащите институции с повелята, че заместник-председателят на ГЕРБ е виновен и институциите едва ли не са длъжни просто да официализират това партийно решение. Управленски похват, познат ни от тъмното тоталитарно минало на България в периода 1944-1989 година, когато ръководството на БКП (сегашно БСП) свеждаше решенията си за безропотно изпълнение от овладените партийно институции.

25 години по-късно, нищо в главите на другарите от ляво не се е променило, промениха се само банковите им сметки и личните им състояния. Но експлоатирането на държавните институции като партиен придатък остана. Останаха и пропагандните прийоми, с които Държавна сигурност манипулираше общественото мнение. Срещу Цветан Цветанов бяха използвани всякакви способи, които имаха за цел да внушат на непредубедените зрители, че той е подслушвал едва ли не всеки български гражданин. Обществото бе подготвяно месеци наред, че Цветанов е виновен и е въпрос само на процедура, той да бъде осъден за неправомерно прилагане на СРС-та. Правоприлагащите институции в България обаче все пак проявиха професионализъм и не „реализираха“ анонимката от „Позитано“ 20, защото единствените доказани факти в нея бяха личните данни на заместник-председателят на ГЕРБ.

Пропагандният октопод на бившите управляващи обаче не спря да пуска пипалата си към овладяването на властта в държавата. И след като постигна успех чрез аферата „Костинбродски бюлетини“, предприе нова офанзива срещу Цветанов, звучаща още по-абсурдно от предишната. Този път той беше обвинен, че е отказвал да разреши прилагането на специални разузнавателни средства. И до ден днешен, за мислещите хора и за външнополитическите партньори на България звучат необяснимо обвиненията, че един министър може да бъде обвинен в това, че е отказал да разреши процедура, за която държавата му е дала право да решава. Подопечните институции обаче не видяха нищо нередно в това, да обвинят един бивш вътрешен министър в нещо, което е законно и е прилагано от всички министри на вътрешните работи през последните 25 години. Така се стигна и до произнасянето на осъдителна присъда, напомняща за присъдите на комунистическия трибунал, познат в историята като Народен съд.

Като отговорна политическа сила, ПП ГЕРБ категорично не иска да се намесва в работата на независимия български съд. Противопоставяме се обаче на опитите, съдебната система да бъде използвана като оръжие в ръцете на политически кръгове, които са готови да прекрачат всички демократични граници, за да се доберат до държавната и икономическата власт в страната. Настояваме председателят на парламентарната група на ГЕРБ да получи справедлив процес, съобразен с всички законови разпоредби и процедури. Призоваваме всички политически сили, както и органите, формиращи общественото мнение в държавата, да проявят обективност и да спрат целенасоченото дискредитиране на един политик, придобило формата на лична вендета, вместо на обективна оценка за работата му. А оценката я дадоха както избирателите, които продължиха да гласуват доверие на ГЕРБ, така и всички външнополитически партньори на България, които продължават да изразяват подкрепата си към партия ГЕРБ и към Цветанов в частност.