Острият бронхит се повлиява от навременно лечение, но когато човек чака кашлицата да му мине сама или не се придържа към терапията, заболяването се усложнява. Когато инфекциите на горните дихателни пътища често се повтарят, има вероятност да предизвикат деформация на лигавицата и развитие на хроничен бронхит. За хроничен бронхит се говори, ако в поне 2 последователни години пациентът е кашлял в продължение най-малко на 3 месеца, казва д-р Венцислава Пенчева, гл. асистент в белодробното отделение на Александровска болница.

Тя съветва човек
да търси лекар, ако
кашлицата не мине
за 3-4 дни, най-много
до седмица,


за да се види причината и да се избегне хронифициране.
Обострянето на "постоянните" бронхити става обикновено през есенно-зимния период, когато падат температурите и зачестяват мъглите. Тогава дишаме по-студен въздух, който изсушава бронхиалната лигавица и води до промяна на секрецията. Когато видът на храчките се промени - трудно се отделят, стават жълтеникави или зеленикави, и се появят белези на възпаление, тогава се изисква адекватно антибиотично лечение - твърде вероятно е те да подсказват за насложена инфекция на фона на хроничния бронхит. Когато няма възпаление, секретът е светъл.

При доказано хронифицирал бронхит няма как да се очаква излекуване, ще кашлят поне 3 месеца в годината, подчертава д-р Пенчева. Но трябва да се следи за промени в цвета на секретите и консистенцията им, както и за повишена температура, засилване на задуха, болки в гърдите или кръв в храчките и веднага да се търси лекар. Когато хроничният бронхит е съчетан с тютюнопушене, продължително излагане на прахови частици, вредни изпарения и пациентът е над 40 г., има вероятност да се стигне до хронична обструктивна белодробна болест. Тя може да доведе до инвалидизиране на пациентите, ако не се вземат мерки още в началото. Увреждането на лигавицата на бронхите при нея е още по-изразено.

При ХОББ може да се стигне до сърдечна недостатъчност.

Напоследък
като фактор за
зачестяване на ХОББ
се сочат биогоривата


и частиците, които се отделят при изгарянето им, обяснява лекарката.
При мъгла или ниски температури се препоръчва носене на шал на устата, за да се затопля малко вдишваният въздух. В научната литература има данни, че активното спортуване в мразовито време улеснява развитието на инфекции - изстудява лигавицата на бронхите и променя влажността й.

За по-възрастните пациенти и за всички с хронично заболяване са много подходящи дихателните упражнения.

За отделянето на
храчките помага
топъл влажен въздух


Пуснете топлата вода в банята и дишайте. Още по-добре е да се прави парна баня с лайка по 5-10 минути няколко пъти дневно, обяснява специалистката. При бронхит добре се отразяват топлите билкови чайове с мед и лимон, които улесняват отхрачването. Подходящи са мащерка, риган, анасон, бял равнец, борови връхчета. Може да се пие и само топла, но не гореща вода. Препоръчват се повече разходки на чист въздух, закаляване, спортуване, проветряване на помещенията, в които се спи и работи.