Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции, ако постигнатото в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Украйна не бъде напълно прилагано, предаде Ройтерс.

Меркел каза, че

лидерите от ЕС са поискали Европейската комисия да подготви по-нататъшни санкции, в случай че примирието не се спазва.

ЕС вече наложи санкции на Русия и проруските сепаратисти в Крим и Източна Украйна, включително визови забрани и замразяване на авоари, както и ограничения за достъп до европейските капиталови пазари, оръжия и технологии, припомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че

Европейският съюз е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия,

ако постигнатото в Минск мирно споразумение за Украйна не се спазва.

Туск каза на пресконференция в Брюксел, че на срещата на върха на ЕС не са били обсъждани нови санкции срещу Русия, но и че не е било взето решение за отлагане на разширяването на списъка със санкционираните лица.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че лидерите на страните от „нормандската четворка“ ще обсъдят следващата седмица по телефона началото на изпълнението на договореностите за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи ТАСС.

„Ние предвиждаме редица действия за контрол на изпълнението на договореностите от Минск. По-конкретно, при положение че примирието влезе в сила в полунощ в неделя, в бъдеще през следващата седмица трябва да се проведе обсъждане по телефона във формат „нормандска четворка“ за изпълнение на условията за прекратяване на огъня. Това ще ни позволи заедно да определим дали се изпълняват договореностите“, каза Оланд.

Той заяви, че

„ако е необходимо, в последващата седмица ще се проведе лична среща между лидерите на страните от „нормандската четворка“.

„При това определена роля ще играят и институциите на Европейския съюз“, каза още Оланд.

Според него, ако договореното прекратяване на огъня не бъде спазвано, на дневен ред ще дойде налагането на още санкции на Русия, посочва Ройтерс.

По думите му обаче санкциите постепенно ще бъдат премахнати, в случай че примирието се зачита.