Дървена скулптура – барелеф на премиера Бойко Борисов, украсява тенисклуба в родния му град Банкя, съобщава „Труд“.

За основа на паметника е послужил изсъхнал ясен. Михаил Маранов, потомствен дърворезбар, бил поканен от собственика на тенис клуб „Банкя“ Иван Саздов, да съживи изсъхналото дърво, което се намира в границите на спортното съоръжение.
Върху ствола на ясена най-отдолу е издялан череп с пура в устата. Това е емблемата на рокерския клуб на Саздов. Нагоре по ствола има листа и различни стилистични фигури. Двете змейски глави на върха били изобразени, защото дървото иска така, обясни пред „Труд“ Маранов. Разклоненията на ясена най-добре пасвали за изобразяването на приказните животни.

Как обаче в средата се е появил образът на Бойко Борисов?

„Собственикът Саздов искаше да направим изненада на лидера на ГЕРБ. Прилича ли си? Значи сме се справили“, каза Маранов.

Скулпторът майсторил дървения паметник цели три месеца в най-големите дъждове миналото лято. Трудно се справили със свалянето на кората на дървото, но източници, близки до Борисов, споделиха, че премиерът харесъл крайният резултат.

Кой е Михаил Маранов - завършил е "Средно специално художествено училище по приложни изкуства" в София. Негови дърворезби, иконостаси, уникати от дърво участват в множество изложби в България. Други намират място в частни колекции в САЩ, Великобритания, Мексико, Япония, Израел и Русия.