Петдесет танка и друго тежко въоръжение са навлезли на украинска територия от Русия в нощта на сряда срещу четвъртък, заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от АФП.

Той каза, че става дума за 50 танка, 40 бронетранспортьора и 40 реактивни системи за залпов огън „Град“, „Ураган“ и „Смерч“.
Те са преминали на украинска територия през граничния пункт „Изварино“ в Луганска област по времето, когато в Минск се водеха преговорите на високо равнище за Украйна.

„Врагът продължава да засилва позициите си по най-опасните направления, в североизточната част на Луганска област и близо до град Дебалцево, стратегически железопътен възел по средата на пътя между Донецк и Луганск, където украинските войски са почти обкръжени от проруските сепаратисти“, каза Лисенко.

Същевременно украинските и проруските власти съобщиха за общо 14 цивилни и двама военни загинали в последните 24 часа в Източна Украйна, предаде АФП. Говорителят на украинската армия Владислав Селезньов каза, че в резултат на сражения и на обстрел Украйна е загубила двама военни, а 21 военни са били ранени за последното денонощие.

В Донецк местните власти съобщиха за седем убити цивилни и за 14 ранени за последните 24 часа. Четирима цивилни са убити на различни места в Луганска област, а трима цивилни са загинали при обстрел в град Авдеевка, на 20 километра северно от Донецк, който е под контрола на украинските сили.