Ще има повдигнати обвинения по аферата "Червеи". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че най-малкото е налице законово нарушение в начина, по който е образувано въпросното оперативно дело. "На второ място налице са закононарушения. Една огромна въпросителна, едно огромно отрицание възможността да се даде разрешение за използване на СРС по отношение на АИС, което в своята същност представлява компютърна информационна система", каза той.

Цацаров посочи, че да приемеш, че обект представлява компютърна информационна система, е тълкуване, което според него законът не позволява. "Към това трябва да прибавим срок, мотиви и огромната въпросителна как е прилагано това СРС, защото има данни, че опити за прилагането му в страната са били извършвани", заяви той.

"Не е процесуалният способ за проверка този - няма СРС, което да се прилага по отношение на компютърна информационна система. Невъзможно е да поискаш за компютърна информационна система и да получиш разрешение за всички видове оперативни способи. Има белязване, какво ще бележиш в компютърна информационна система", заяви Цацаров.

В момента се разпитват всички по цялата верига - не просто по веригата заявил-разрешил, а по веригата, свързана с образуването на самото оперативно дело. Разпитват и лицата, които са подписали документите, послужили като основание за образуване на това дело. "Единият от тези документи е анонимен, другият е титулован - създаден и носи отдолу за подпис име и длъжност на директор на ОДМВР, само, че той не е подписан от въпросния директор и не е извеждан по никакъв начин", заяви Цацаров. Според него скритата цел на това оперативно дело може да бъде - вариант А: действително търсене на лица, които осъществяват нерегламентирано проникване. "Не е това обаче процесуалният способ", каза той. Другата скрита цел е просто да имате една законова форма за проникване в информационни масиви. "Ако това е така, това е много лошо", каза главният прокурор.

Преценката дали и как ще бъдат обвинени, ще бъде осъществена в много кратък срок, добави главният прокурор, но не каза в какъв.