Музиката може да помага на някои хора да се отпуснат, когато се опитват да се концентрират, но
тя не им помага да запомнят върху какво се концентрират, особено, когато остаряват.

Това е констатация на ново проучване на Технологичния институт в Джорджия, САЩ. Изследването е проведено с млади и по-възрастни хора, които слушали музика, докато се опиват да с спомнят имена.

Участниците на гимназиална възраст не са имали проблеми, музика не повлияла на представянето им. По-възрастните хора обаче помнят с до 10% по-малко имена, когато имали музикален фон, вместо тишина.

Учените искали да пресъздадат ежедневния живот, защото
музиката и страничните шумове са навсякъде.

Тяхното проучване тества ефектите върху асоциативната памет, която включва способността да свържеш лице с име и да го запомниш.
Участниците в изследването са гледали поредица от лица и са били питани дали  лицето "изглежда като" дадено име. Няколко минути по-късно лицата са показвани отново. Участниците трябвало да кажат дали комбинацията лице име е същата.

Понякога хората правили теста в пълна тишина, от време на време им е пускан звук като от дъжд за фон, а понякога и нелиричен рок.

"И двете възрастови групи се съгласиха, че музиката е разсейваща.
Само по-възрастните хора имаха проблем с теста, докато музиката е била като фон",
казва Сара Рийвс, която е ръководила проучването.

Рийвс и съветникът ѝ – асистентът по психология Одри Дуарте, свързали резултатите с познатия ефект на парти коктейла, феномен, който позволява на хората да се фокусират само върху един разговор, дори когато са заобиколени от множество разговарящи хора или силна музика.

"Възрастните хора имат проблем с игнорирането на неуместни шумове и с концентрацията. Асоциативната памет също намалява с възрастта", отбелязва Одри Дуарте.