Смехът е в основата на националната кампания за щастие “Аз съм Нарру”, която започва на деня на любовта 14 февруари.

В продължение на 3 месеца кампанията призовава българите да се смеят, да запечатват на видео своя смях и да го споделят на сайта www.happy.bg.

Освен повишаване на усещането за лично щастие, участниците в кампанията имат шанс да  спечелят и една от  7-те големи награди - автомобили  Тoyota Auris хибрид, с които да продължат по пътя на щастието.

Организатор на кампанията е веригата ресторанти Нарру, която по случай своя 20-годишен рожден ден подарява на българите възможността да започнат да мислят за собственото си щастие и да се смеят повече.

Лица на кампанията са пет от най-обичаните български звезди - Димитър Рачков, Мария Игнатова, Рафи, Жана Бергендорф и Калин Сърменов.


Защо  щастието е кауза?

Според резултатите от световно изследване на щастието, проведено по задание на ООН, България е на едно от последните места в класацията на нациите по индекс на щастие.

Индексът на щастие е трудна за измерване величина, но въпреки това идеята за съставянето му добива все по-голяма популярност, защото прогресът не може да се измери само с икономически показатели. Според привърженците на идеята за индекса на щастието, най-важните за благополучието на обществото показатели са взаимоотношенията, усещането за общност, чувството за оптимизъм, уловените и запомнени моменти на щастие на хората.

В редица престижни университети по света вече съществуват самостоятелни катедри по щастие с хабилитирани порфесори и преподаватели, които се занимават с това да определят кое прави хората щастливи и как те могат да повишат личното си усещане за благоденствие.
Критериите за щастие варират, но в основата си се свеждат до 5 основни: “свързаност”, “активност”, “любопитство”, “състрадателност” и “забелязване на моментите на щастие”.

Учените са установили, че в живота на всеки човек, независимо как той определя своя индекс на щастие,  съществуват моменти, в които  се чувства щастлив и то всеки ден. Въпросът е да се научим да улавяме тези моменти и да ги помним.

А един от най-универсалните пътища към моменталното щастие е смехът. Искреният, дълбок и споделен смях.

Според Орлин Попов, основател и генерален мениджър на веригата Нарру, “най-малкото името Happy ни задължава да инвестираме в кауза, свързана с щастието. Затова по случай 20-годишнината ни подарявяме една национална кампания, която да  направи българите по-усмихнати. Ще подтикваме хората да се смеят повече.  Според учените 30 секунди смях са достатъчни да се почувстваме по-щастливи за три часа напред. Има  предостатъчно поводи да се усмихваме ежедневно. Важното е да не ги пропускаме.”