Аз ги оценявам като сериозни, след като между тях има данни за престъпна дейност. Това каза ръководителят на Бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков преди заседанието на ВСС, на което той ще бъде изслушан във връзка с разработката "Червеи", по която бюрото констатира 8 нарушения, предаде репортер на БГНЕС.

Рашков каза, че прокуратурата ще установи кой е извършил тези престъпления. През декември бюрото било сезирано от ръководството на МВР. Частта на материалите, касаещи правомощията на бюрото, бяха пратени и по тях се прави проверка. "След като приключихме нашата работа, по закон, имаме задължението да изпратим резултатите на съответните институции", каза Рашков и посочи, че едната от тях е министърът на вътрешните работи, другите са главният прокурор, защото всеки държавен орган по НПК е длъжен, когато има данни за престъпление, да уведоми прокуратурата.

"Забелязахме, че има данни, които ни насочват към състава на член 284 в от НК, който включва елемента противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС, т.е. всички онези изисквания, които има в закона, могат да послужат като предпоставка за повдигане на обвинение, ако се докаже виновно поведение на някой от длъжностните лица, имащи задължение по закон да разрешават или прилагат СРС", заяви Рашков.

Рашков посочи, че "един е разрешаващият субект, а разпореждащият прилагането - не е един, а са повече". На въпрос дали Владимира Янева е този, който е разрешил, той каза: Мисля, че някой го каза тези дни. "Има няколко искания, не е едно и две. Няколко са, за да се натрупа този огромен срок. Един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разрешенията", каза той. На няколкото журналистически въпроси дали е именно председателят на СГС, той отговаряше все така: Някой го каза. Аз няма да го кажа. Нека да го установят все пак. " Аз свързвам незаконния срок, в който са прилагани СРС и за който всички имат съзнание, че той надхвърля многократно, е достатъчното основание, като юрист с над 35 години стаж, че има данни за извършено престъпление. А дали ще се докаже такова, е въпрос на бъдещо разследване", подчерта Рашков.

Той каза, че в този случай неговият подпис, липсва подписът на главния секретар на МВР, т.е с него не е съгласувано използването на СРС.