Няма сигнали за опасност от замърсяване на река Дунав след потъването на баржата с 850 тона торови препарати. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде репортер на БГНЕС.

Василева подчерта, че в Румъния няма данни за замърсяване, но МОСВ е в пълна готовност за вземане на проби. Василева обясни, че замърсяването, ако има такова, трябва да дойде в България 35-40 часа след възникването на инцидента. Към момента ситуационният център е в пълна готовност, използвани са и дипломатическите мисии, с които е изискано от Румъния и Сърбия да предоставят своевременно информация. По информация на МОСВ торовите препарати са били добре защитени и с двойна опаковка, което до голяма степен намалява риска от замърсяване.

БГНЕС припомня, че в река Дунав потънала баржа, с 850 тона торови препарати на борда. Инцидентът е станал при извършване на маневри в търговско пристанище Молдова Веке, Румъния, в 13:25 часа местно време.

Басейнова дирекция - Плевен е изпратила запитване към международните ситуационни центрове в Румъния и Сърбия към Системата с искане за предоставяне на информация за резултатите от направените водни проби, когато те са налични.

Уведомени са и органите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин и "Гранична полиция" - Видин, както и Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и АЕЦ "Козлодуй".

Поради характера на инцидента и товара на кораба и с цел предприемане на своевременни мерки при необходимост, МОСВ се обърна с молба към МВнР с молба за съдействие за спешно предоставяне на допълнителна информация по случая чрез съответните дипломатически мисии.