Не е съгласувано факелно шествие за Луковмарш, участниците могат единствено да поднесат цветя на паметните плочи на ул. "Тракия". Това съобщи в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова обясни, че е получила писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред.

Преди това групата на БСП в Столичния общински съвет изрази сериозно безпокойство по подготовката и провеждането на Луковмарш на 14 февруари. Според тях това е публична демонстрация, организирана от пронацистки и ксенофобски политически сили.

"Прокламирането на политическата роля на генерал Луков е безспорна пропаганда на ретроградна идеология, която дискредитира паметта на милионите жертви на Втората световна война, както на българската антифашистка съпротива, така и на Българската армия в битката срещу нацизма", смятат от БСП.

В навечерието на 70-годишнината от победата на Антифашистката коалиция във Втората световна война, провеждането на Луковмарш компрометира българската столица и арогантно провокира всички прогресивномислещи хора с демократични възгледи, твърдят още от БСП.