Председателят на Софийския градски съд /СГС/ Владимира Янева е магистратът, подписал разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства по аферата "Червеи".

Това стана ясно от думите на ръководителя на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Рашков пристигна във Висшия съдебен съвет, като се очаква той да бъде изслушан от съдебните кадровици във връзка със скандала.

Съдия Владимира Янева е била единственият магистрат, слагал подписите си под тези искания, а пък те са били искани само от едно лице. Нарушение на закона е бил заобикалян от главния секретар на МВР, който по принцип има задължението да координира процедурата по експлоатация на СРС-та, стана ясно от думите на Рашков, който обясни, че казва това нещо не да защитава Светлозар Лазаров, а защото такава е законовата процедура. Според шефа на бюрото за контрол на СРС, в случая има данни за извършено престъпление. Той обаче уточни, че дали това е така, ще преценява прокуратурата, която самият той е сезирал. Рашков обясни още, че бюрото е било сигнализирано по случая в началото на декември от вътрешния министър Веселин Вучков, като е започнало работа по този сигнал и е констатирало осем групи нарушения.

Правосъдният министър предложи като извънредна точка в дневния ред да влезе изслушването на Бойко Рашков. Главният прокурор Сотир Цацаров попита какъв би бил ефектът от такова изслушване и какво може да свърши ВСС по този скандал, като напомни, че по случая вече има образувано досъдебно производство. Шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, който е сред малцината членове на ВСС с достъп до класифицирана информация, обясни, че се е запознал с разработката и смята, че е добре да има изслушване, но отново повтори въпроса на главния прокурор - какво би могъл да направи ВСС, освен, ако в доклада не открие данни за дисцплинарно нарушение. Все пак ВСС взе решение на закрито заседание, че ще изслуша Бойко Рашков.

Дебют в работата на съдебните кадровици направи новият председател на ВКС Лозан Панов, който се обърна с думи за връщане на доверието на хората към съдебната система и заяви, че именно на съдебните кадровици е основната задача и основното призвание да върнат това доверие.