Председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов поиска оставката на министъра на външните работи Даниел Митов. По думите му, Митов обслужва чужди интереси, водещи ни до поредната национална катастрофа, некомпетентно и непрозрачно.
Несъгласието си с външната ни политика левите изразиха преди дни на протест "С Европа, но никога срещу Русия!", който подкрепиха, лидерът Михаил Миков, Атанас Мерджанов и Кристиан Вигенин. Градският съвет на левицата в София беше подкрепен и от младежкото обединение в БСП, от Българския антифашистки съюз, Движение "Русофили", Движение "Че Гевара" и Движение "Модерна България".
"Този протест беше породен от тревогата и гнева, които таим в нас заради опитите България да бъде въвлечена в несправедлива война, в чужда война, обясни Калоян Паргов. - Във война, която не отговаря на българските интереси, защото и президентът, и правителството със своето поведение превръщат българския народ в заложник на чужди интереси. Този протест беше срещу войната.
Ние искаме мир! Това не е позицията само на БСП, а и на всички прогресивно мислещи хора. На протеста имаше представители на гражданския сектор, на различни патриотични организации. Този митинг беше в защита на националните ни интереси, които диктуват категорично позицията, че България не бива да бъде въвличана във война срещу Русия. Европа няма нужда от война! Европа има нужда от работни места. Националният ни интерес е категорично против санкции срещу Русия, защото от тях всекидневно страда българската икономика и бизнес. Българските граждани трябва да знаят цялата истина за това кой взима решенията в тази държава. Настояваме за прозрачност и за цялата истина, която всеки българин трябва да чуе от управляващите! - коментира още Паргов.
Над 800 души се събраха на организирания от Градския съвет на БСП в София протест срещу санкциите за Русия.