Собственият добив е многократно по-добър от всички тръби, потоци и други проекти. По-ниска цена на газа ще имаме, ако имаме собствен добив. В това беше категоричен министър председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след завръщането си от т.нар. Международна петролна седмица в Лондон.

В английската столица той представи конкурсите, които стартират до две седмици, за разработка на българските находища "Силистар" и "Терес". За първоначално проучване ще тече срок от 155 дни.

Единственият начин цените на газа и петрола на паднат в България е да се разработят собствени източници и да се осъществи реална диверсификация. "Трябва да има алтернативи и конкуренция", каза Добрев и посочи, че дори и проекти като „Южен поток" не биха могли сериозно да повлияят на цените за крайния потребител, тъй като 35% от цената е преносна.

При собствени източници освен спестяването на тези проценти, още едни 30% биха влизали в държавния бюджет и биха стимулирани икономиката. На практика в сега разработваните проекти държавата не инвестира нищо, инвестициите са за сметка на разработчика, обясни още Добрев. В Лондон компании като BP и Shell са проявили принципен интерес. От гледна точка на международния пазар може да се очаква големи компании да проявят и конкретен интерес към находищата в Черно море, тъй като въпреки ниските цени в момента, в дългосрочен план до 2 до 3 години се очаква стабилизация на цените на нива 60 - 70 долара за барел.

"Да, настроението на конференцията в Лондон не бе особено приповдигнато", призна Делян Добрев, но допълни, че тъй като инвестицията не е непосредствена, а в период от до 5 години, това не трябва да ни прави скептични. България се насочва към инвеститори от САЩ и Европа на първо място, защото не са много компаниите, които имат опит с проучвания в дълбоки води.

Напротив, от гледна точка на положителните проучвания и в Румъния в близост до "Хан Аспарух", и в турски води в близост Shell също има успех, може да се очаква една добра перспектива и за българските находища. От "Силистар" очакваме както нефт, така и газ"

По отношение на цените за крайния потребител, който не усеща поне в България, падането на цените в световен мащаб, Делян Добрев коментира, че това на практика няма как да стане, тъй като голяма част от цената се формира от акцизи и ДДС. "Засега бензинът е под 2 лева, което ще бъде стимул за икономиката обаче", каза Добрев.

На въпрос за актуалната в момента идея за изграждане на газов хъб на българска територия, Добрев обясни, че не разполага с достатъчно информация, за да се наеме да коментира, а и доколкото знае в момента идеята се развива.

На въпрос за провалилия се проект "Южен поток", Делян Добрев каза, че той продължава да ни струва пари.

"Ние нямаме официален документ от руска страна за прекратяване на проекта, това означава, че си вървят заплати, компаниите продължават да работят", каза Добрев и отсече, че България е поискала много пъти досега да получи документ на ниво компания за прекратяване на проекта „Южен поток", но това не е станало.