Решението на правителството да изтегли нов външен дълг от 8 млрд. евро за период от три години не е толкова голям проблем от гледна точка на по-голямата задлъжнялост на страната ни. Притеснителен е отказът от амбициозни реформи, които да балансират държавните финанси по-рано.

Това заяви пред БНР финансистът Любомир Дацов. До 2022 г. бюджетът ще продължи да бъде с дефицит, което може да доведе до по-сериозни сътресения в икономиката и финансите ни.

"Когато казваш, че харчиш повече, отколкото да събираш приходи, защото имаш велики цели, това означава, че ти взимаш дълг. И опозицията, и управляващите казват, че трябва да взимаме дългове, защото правим дефицити.

По плановете на сегашното правителство и след 18-ата година ще има дефицит и следващото правителство ще трябва да направи някакъв вид реформи в публичните финанси за около 2% от Брутния вътрешен продукт, за да намали дефицита, който съществува. Или ще трябва да бъдат вдигани данъци, или ще трябва да бъдат намалявани разходи. Това, което се нарича бюджетна консолидация трябваше да бъде по-амбициозно като план. Юристи казаха, че това в момента е незаконно, защото Народното събрание е разрешило таван на дълг до 8 милиарда лева за 2015 година", заяви още Дацов.