Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще остане на поста си и след приемането на новия Закон за МВР. Това научи "24 часа" от три независими един от друг източника, след като днес Народното събрание прие на второ четене текстовете.

Няма да се сбъднат очакванията за смяна на висшата професионална фигура в МВР, въпреки че новият закон увеличи изискванията пред кандидатите. Досега условието бе 7 г. професионален стаж, 1/3 от които - на висша ръководна длъжност. Според приетия днес закон главен секретар може да е лице, работило в системата 10 години, половината от които - на ръководна длъжност.

Светлозар Лазаров отговаря и на двете условия, тъй като освен стажа си на главен секретар е

завеждал и
отдел в ДАНС,


което е достатъчно по новите текстове, обясниха пред "24 часа" запознати в парламента.

И разказаха, че на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред зам.-шефът на НС от БДЦ Явор Хайтов и депутати от АБВ са предложили отпадането на думата "висша" преди "ръководна длъжност", което е било прието от всички. Въздържали се само депутатите от ГЕРБ.

В пленарната зала днес текстът получи почти

единодушно одобрение

- 132 гласа от всички парламентарни групи, при само 3-ма против и 4-ма "въздържал се".

Според новите текстове висшата професионална фигура в МВР ще бъде назначавана отново с указ на президента по предложение на правителството. Така бе до м.г., когато мнозинството от БСП и ДПС отне правото на държавния глава. С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от Министерския съвет по предложение на министъра.


Независимо дали правителството ще предложи за поста сегашния главен секретар или ново име, след влизането на новия закон в сила в 7-дневен срок от обнародването му в "Държавен вестник", ще се мине през нова процедура и издаване на президентски указ. "Няма срок, в който Министерският съвет да предложи главен секретар или председател на ДАНС. Преценката ще си е на правителството", обясни пред "24 часа" МВР шеф.

Главният секретар организира основните дейности на системата и отговаря за изпълнението им, планира и организира действията при бедствия и спешния телефон 112, гласува Народното събрание. В многостранната си дейност той ще бъде подпомаган от заместник. Създава се и нов пост в МВР - на административен секретар, който ще е висш държавен служител с поне 5 г. стаж в МВР. Последният ще

бди да не допускат
конфликт на интереси
и корупция,


като за целта ще има право на информация от всички структури на МВР. Депутатите решиха още, че министърът на вътрешните работи ще получава информация за използваните СРС-та от служителите.

Народните представители приеха окончателно, че Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", която досега бе в ДАНС, влиза отново в МВР.
"Ще работим по германския модел - противодействието на организираната престъпност да е в министерството, а не в служба с контраразузнавателен профил", аргументираха се депутати от ГЕРБ.

В ДАНС ще има и занапред СРС, но значително по-малко. За в бъдеще ще ги прилагат само по отношение на заплахи за националната сигурност. Останалите средства, отнасящи се до противодействието на организираната престъпност, се вадят от родното ФРБ и отиват в Държавната агенция "Технически операции".