Швейцарски експерти се очаква да пристигнат в четвъртък в България, за да установят причините за повредата в един от правителствените самолети, който кацна в сряда вечерта принудително на летище София, заради неприбран колесник. На борда бе и премиерът Бойко Борисов.

По-късно през нощта той е излетял за Европейския съвет в Брюксел с друг самолет от правителствения авиоотряд.

"От тук нататъка самолетът е на стоянка под видеонаблюдение, запечатан, под охраната на НСО. Възможно най-бързо ще пристигне екип от Швейцария, от компанията, която има договор за сервизиране на "Фалкон"-а и съответно ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да преценим всъщност, дали проблемът е чисто технически или съществуват и други варианти. До момента не е имало технически доклад, в какъвто и да е период, който да е констатирал каквато и да неизправност на самета. Случва се за първи път – невъзможност на левия колесник да не се прибере", заяви на пресконференция по случая транспортният министър Ивайло Московски.

Той съобщи още, че аварията в правителствения самолет е съвпаднала с оставката на изпълнителния директор на авиотряда.

"Неговите аргументи са такива - той твърдеше, че с финансовият бюджет, с който разполага не би могъл да подържа в нормална кондиция авиотряда", поясни Московски, отричайки оставката да има общо с инцидента.