Паметник на Иван Вазов ще бъде открит тази година в Аржентина. Това стана ясно по време на откриването на изложба, посветена на патриарха на българската литература в столичната галерия "Средец" на Министерството на културата. С изложбата "Обичаният Вазов" започва националното честване на 165-ата годишнина от рождението му.
Изложени са общо 35 експоната с лични ценни вещи на патриарха на българската литература Иван Вазов. Може да бъдат видени неговият часовник, мастилница и лира. Също така указите, поздравителните адреси и картините от Мърквичка, Морозов, негови портрети, които са правени.

„Тук, на тази изложба, ние виждаме колко много наши български творци са били приятели на патриарха на българската литература и колко много подаръци има, включително най-важния подарът за мен лично е лирата на Вазов. По случай негов юбилей е подарена, като на всяко листенце от лавровите листенца на лирата е поставено част или името на негово произведение. Много голяма част от произведенията не са на лирата, но се надяваме българите да ги помнят”, сподели Веселин Личев, кмет на родния град на Вазов Сопот.

Изложбата продължава до 13 февруари след което ще бъде преместена в централното фоайе на Народния театър.