Има надежда, че скоро контактната група ще подпише споразумение за 10-месечния конфликт в Украйна, съобщи дипломатически източник.

"Има надежда, че споразумението ще бъде подписано от контактната група, състояща се от представители на Русия, Украйна и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", заяви източникът.

Документът на тристранната контактна група ще се отнася до "конкретно изпълнение" на споразумението от септември за прекратяване на конфликта, убил 5300 души.

Неспазените от септември уговорки включваха незабавно прекратяване на огъня и оттегляне на "нелегални въоръжени групировки, военна техника и бойци" от Украйна. Документът предвиждаше и незабавно освобождаване на всички пленници и от двете страни и започване на национален диалог.

Контактната група заседава паралелно с "нормандската четворка" в Минск, която продължава преговорния маратон след 14-часови разговори. Путин, Порошенко, Оланд и Меркел започнаха новия работен ден на масата за преговори. Очаква се лидерите да подпишат документ, състоящ от над 10 пункта.

"Документът вероятно ще се състои от няколко пункта. Не е важно как ще се нарича той - декларация или изявление. Предполага се, че в него ще бъдат заложени конкретните мерки по урегулиране на кризата в Украйна", е съобщил неназован дипломатически източник, цитиран от ТАСС.