Правителственият "Фалкон" е най-доброто в този клас самолети. Случи се най-доброто от най-лошото, каза бившият шеф на "Авиоотряд 28" Пенчо Пенчев пред БНТ по повод инцидента със самолета "Фалкон", в който снощи пътува премиерът Бойко Борисов за Брюксел.

Според Пенчев имало опция колесникът да засече и да не може нито да се отвори напълно, нито да се прибере. "Колегите са изключителни специалисти. И са действали много професионално", каза Пенчо Пенчев. Според него е било извършено нормално кацане и не е имало опасност. Според него самолетът е поддържан съгласно всички норми. Имало договор за поддръжка с швейцарска лицензирана фирма. Последният технически преглед е бил преди 4 месеца. Този самолет е закупен през 2001 година. Единственото, което не е направено е да се спази препоръката да стои в хангар, но това не било направено поради липса на пари.

Към 19 ч. вчера правителственият "Фалкон" се вдигна във въздуха, но колесникът му не се прибра и трябваше да кацне обратно на летище София. Той летя около час над града, за да изразходва гориво и на петия заход кацна. На борда му беше премиерът Бойко Борисов, който трябваше да замине за Брюксел на среща на лидерите на страните-членки на ЕС за кризата в Украйна.