Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса да разреши официално воденето на войната срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предадоха осведомителните агенции в сряда. Обама е изпратил в законодателния орган предложение в три страници за разрешаване на използването на военна сила срещу ИД.

В документа, цитиран от АП и Ройтерс, президентът посочва, че джихадистката групировка представлява сериозна заплаха.

Предложението на Обама ограничава разрешението за водене на война срещу ИД до три години, но не въвежда лимити за това къде американските сили ще се борят с нея.

Предложението на президента забранява "трайните офанзивни бойни операции". Според АП това е двусмислено понятие, преназначено за постигането на компромис между онези депутати, които настояват за разрешение за сухопътни операции, и онези, които не искат такива.

Обама предлага край на разрешението на Конгреса от 2002 г. за водене на война в Ирак. В проекта на предложението му обаче не се говори нищо за разрешението за водене на война срещу Ал Каида в Афганистан от 2001 г.

По-късно днес (късно вечерта българско време) президентът на САЩ планира да говори пред Конгреса по искането си.

АП обобщава основните моменти в документа: да се вземат на прицел ИД и свързани с нея хора или сили, дефинирани като сражаващи се с джихадистката групировка във военни действия срещу САЩ или срещу техните коалиционни партньори; да няма географски лимити на борбата; да се ограничи използването на сухопътни сили, като се забранят "трайните офанзивни сухопътни операции"; разрешението да изтече след три години, ако не бъде подновено от Конгреса; да се отмени разрешението от 2002 г. за използване на сила в Ирак; да се запази засега разрешението от 2001 г. за използване на сила срещу Ал Каида в Афганистан.

Сенатът на САЩ ще разгледа внимателно искането на президента, каза лидерът на
републиканското мнозинство в горната камара на законодателния орган Мич Макконъл, цитиран от Ройтерс.

Сенаторите ще "изслушат внимателно съветите на военните командири, докато обмислят най-добрата стратегия за побеждаване на ИДИЛ", добави той, визирайки "Ислямска държава".