В заключителната декларация, която, както се предполага, трябва да бъде подписана от лидерите на „нормандската четворка“ (Русия, Франция, Германия, Украйна), се изразява подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Това каза източник от украинската делегация, цитиран от агенция Ройтерс.

По думите на източника, отделен документ трябва да бъде подготвен след заседанието на контактната група, която също преговаря в момента в Минск. В него се планира да бъдат изложени стъпките за прекратяване на огъня.

В Минск вече над 5 часа протичат преговорите между лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна. В работата на контактната група участват бившия украински президент Леонид Кучма, представителят на ОССЕ Хайди Талявини и посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов, както и представителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Владислав Дейнего.

Малко по-рано от беларуският външен министър Владимир Макей заяви, че има напредък в преговорите по преодоляването на кризата в Украйна. „Напредък в преговорите име, но засега е сложно да се говори кога те ще приключат“, каза Макей.

АП публикува основните точки, по които в момента преговорите продължават:


1. Линията на разграничение. Украйна настоява линията да преминава според септемврийските споразумения. Русия настоява за нова линия, при която под контрола на опълченците ще останат превзетите от тях територии.

2. Изтеглянето от украинска територия на войниците и техниката на Русия. Русия твърди, че в Украйна нейни войници и оръжие няма.

3. Контрол върху границата. Украйна иска да възстанови изцяло контрола върху своята граница. Русия заявява, че контролът, до известна степен, частично, трябва да остане в ръцете на опълченците.

4. Голяма автономия за регионите, намиращи се под контрола на опълченците. Украйна заявява, че може да предостави на тези региони широка автономия. Русия иска гаранции и сваляне на финансовата блокада.

Преговорите по преодоляването на кризата в Украйна протичат сложно. Това съобщи в Туитър германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. При това той отбеляза, че срещата продължава. Външният министър на Германия отмени визитата си в Бразилия, за да остане в Минск и да участва в преговорите.