По три проекта, свързани с природата и нейното опазване, работи студентското спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“. Идеите бяха представени вчера от председателя на „Академик“ доц.д-р Марко Тодоров и ръководителката на един от партньорите на дружеството - студентския клуб „Зелени човечета“, доц.д-р Маргарита Филипова.
По проекта „Заедно с грижа за дивния Балкан“ дружеството е спечелило подкрепа по линия на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и средствата идват от Лихтенщайн, Норвегия и Исландия. „Академик“ работи в партньорство с Русенския университет и с читалище „Пробуда“ в старопланинското село Христо Даново. От ноември досега е създадена коалиция от дузина доброволчески групи, в които влизат малки и големи ученици от няколко русенски училища и морския скаутски клуб „Приста скаути“, а също и клубове от училища и читалища в Клисура, Розино, Кърнаре, Христо Даново и Тетевен. През април ще проведем интерактивен тренинг с ръководителите на групите, а през лятото доброволците ще правят 4-дневни лагери на хижите „Ехо“ и „Козя стена“, обясни координаторът на проекта Стефан Георгиев. Там младежите освен че ще опознават природата, ще имат и грижата да почистят района на хижите и планинските маршрути от отпадъци, като ще приготвят и специални контейнери за компостиране. Друга главна тема ще бъде грижовното отношение към природата при бране на билки, гъби, боровинки, шипки. Ще разясняваме на децата как трябва да става това и ще им раздаваме специални брошури, за да предотвратим вандалското скубане и късане на растения, каза Георгиев. Доброволците ще маркират екопътеки, ще правят къщички за птици, ще садят дръвчета и ще слагат предупредителни табели. 
Конкурс за живопис, графика и фотография ще бъде обявен по друг проект на дружество „Академик“ - „Туристическото обаяние на Русе и неговите околности“, спечелил финансиране от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. В него ще могат да участват студенти, ученици и млади творци от Русе, които до 24 май представят своите творби, уточни абсолвентът по специалност „Дизайн“ Делян Тодоров. 24 май е крайният срок и за конкурса за детски рисунки, който е по проекта за дивния Балкан.
Третата разработка, която стои на вниманието на дружество „Академик“, е с название „Демонстрационни пунктове на европейския трансграничен пешеходен туристически маршрут Е-3 в старопланинските хижи „Ехо“ и „Козя стена“. Той се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ и Българския център за нестопанско право. Целта е туристическата маркировка от връх Вежен през двете хижи до превала на Троянския проход да се превърне в еталон за България. Такова нещо досега не е правено у нас, коментира Стефан Георгиев.