Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и премиерът Бойко Борисов надмогнаха вътрешнопартийните стълкновения в родната политика и се обединиха в името на страната. БЛИЦ научи, че утре рано сутринта те ще се срещнат в Постоянното представителство на Бългрия в Брюксел, за да координират общи действия за незабавно поставяне пред евролидерите на въпроса за влизането ни в Шенген.
Разговорът между двамата е по покана на Станишев. Те ще се срещнат непосредствено преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Целта на срещата е двамата да поставят въпроса за присъединяването на България в Шенгенското пространство на подготвителните срещи на двете политически семейства – ЕНП и ПЕС, преди заседанието на Съвета.

В дневния ред на Европейския съвет утре е и темата за антитерористичните мерки в ЕС. „Докато България и Румъния са извън Шенген в Европа няма да има сигурност“, заяви Станишев в изказване пред Европарламента в Страсбург. „Благодаря на премиера Борисов за готовността двамата да отстояваме мястото на България. За нас Шенген вече е и въпрос на сигурност“, категоричен е Сергей Станишев.