Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание на сънародниците ни в Украйна, са спекулации, заяви министърът на външните работи Даниел Митов. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Митов посочи, че техните проблеми в условията на военни действия в страната, особено по отношение на обявената мобилизация, са поставяни на различни равнища, включително на Съвет на ЕС. Предстои въпросът да бъде обсъден при скорошна визита на украинския министър на външните работи Павло Климкин.

Министерството на външните работи е инструктирало посолството ни в Киев и генералното консулство в Одеса за ускорено и облекчено издаване на визи на хората с български етнически произход. В момента, съвместно с Българския червен кръст, се организира изпращането на хуманитарна помощ за хората от районите на военни действия.

Дискусията по темата беше проведена в контекста на приетото решение на правителството за назначаване на нов генерален консул в Одеса. Районът, за който той отговаря, е с най-голямата българска диаспора в света – около 200 000 души, като 6000 от тях са от най-засегнатите от конфликта места, каза Митов.

От своя страна Борисов заяви, че е хубаво Митов да отиде до парламента. "Ще запознаеш колегите в парламента, защото много политически партии заявиха желание за изпращането на хуманитарна помощ. Така че парламентът да се включи, при тяхно желание.

Един много важен въпрос, който трябва да се каже категорично, защото пропагандата действително работи много чудовищно в момента – това е мобилизацията, преди всичко на етническите българи в този регион, нека така да го наречем. Искам още днес това да ми се изясни, официално да ги питаш, говори с министъра, защото на Съвета в Брюксел ще бъде и Украинският президент Порошенко и ако има такова нещо директно да го запитам там, ако няма – съответно пък пуснете го като информация колко, кога, как, има ли такова нещо или няма, или какъв му е размерът, заяви Борисов.

"Господин Станишев ме призова да помислим за промени в законодателството за издаване облекчено на визи или българско гражданство на тези етнически българи в региона, свържете се с него – ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може, дали е Шенгенско пространство… Даже тук може би госпожа Кунева, по-добре е тя да се свърже с него. Да видим тяхното предложение. Ако има такъв шанс, разбира се, ще сме "за", но да видим дали е възможно", каза още Борисов.