Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф е препоръчал награда за смелост за тийнейджър, загинал докато се е борил с атентатор самоубиец, който се е опитвал да влезе в неговото училище, предаде Би Би Си.

15-годишният Айзаз Хасан бе приветстван като герой за това, че се е изправил пред нападателя, който след това е взривил експлозива, с който е бил опасан.

Наградата Ситара-е-Шуджат може да бъде присъдена единствено с личното одобрение на президента на страната.

Пакистанският тийнейджър се превърна в национален герой, след като се изправи сам срещу атентатор самоубиец и жертва живота си, за да спаси своите съученици.

15-годишният Айзаз Хасан и приятелите му били в двора на гимназията в Ибрахимзай – доминиран от шиитите район на Хангу, северозападен Пакистан, когато забелязали мъжа с жилетка с експлозиви. Въпреки молбите на другарите си, Хасан бил решен да попречи на атентатора да влезе в сградата, където в този момент имало близо 2000 ученици.

"Ще го спра. Той отива към училището, за да убие моите приятели", казал тийнейджърът и отишъл при мъжа, който се взривил и така го погубил, разказва неговият братовчед Мудасар Хасан Бангиш.

Историята веднага се разпространява из страната, а социалните мрежи обявяват Хасан за герой и започват да сравняват стореното от него с кампанията за образование на момичетата на съотечественичката му Малала Юсуфзай. Местните жители призовават властите да удостоят загиналото момче с най-високото военно отличие, което се дава на войниците, жертвали живота си за своята страна. Не е ясно дали това може да стане, тъй като Хасан е бил цивилен, но местната полиция е поискала да му бъде присъден поне национален орден. Властите вече обещаха да предоставят максимална компенсация за неговото семейство.

Мудасар описва братовчед си като добър ученик и смел човек.

"Синът ми накара майка си да плаче, но спаси стотици майки от това да плачат за своите деца", казва и бащата на загиналия тийнейджър Муджахид Али Айтаз.

Хангу се намира близо до пакистанските полуавтономни племенни региони в Северен Вазиристан, доминирани от ислямистите: пакистански и афганистански талибани и "Ал Кайда". Районът е известен и с честите нападения на религиозна основа, като обикновено атаките са срещу шиитското население.