Огромна скала, земни маси и отнесен асфалт дебнат шофьори.

10-километровото шосе между селата Осеново и Рибново ще бъде затворен за движение, тъй като е опасен. Парадоксът е, че пътят още няма Акт 16, а се ползва вече шеста година – от 2009 г., макар да нямаше официално откриване.

За него бяха похарчени 17 милиона лева. „Вкарани сме в омагьосан кръг. Пътният участък не е въведен в експлоатация, а вече се руши. Преди 2 г. на едно място се отцепи асфалтът, на друго е паднала огромна скала, която не може да се избута дори с багер. След последните порои на няколко места са паднали свлачища", каза кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Проблемът е, че общината няма как да задели средства за почистването на пътя. Защото такова шосе по документи не съществува. Затова няма как да се харчат пари за нещо, което го няма. В същото време Държавната приемателна комисия никога няма да приеме шосето в този му окаян вид.

То трябва да е в перфектно състояние – с асфалт, с водостоци, с канавки. А в момента прилича на сметище, върху което има скали, земя, кал и дървета. „Ние не сме спрели процедурата по узаконяването на пътя, но няма измъкване от този омагьосан кръг – хем няма пари за почистването му, хем може да му издадат Акт 16, ако се ремонтира и приведе във вида му отпреди 6 години. Не можем да търсим и гаранция от фирмата –изпълнител за некачествена работа, тъй като обектът не е въведен в експлоатация", обясни Минка Капитанова.