Деца, студенти и безработни са сред българите със сметки в швейцарския клон на банка HSBC. Сензационната новина обяви Джералд Уайлд, който оглавява международния консорциум на разследващите журналисти. Сдружението хвърли бомбата, като огласи, че 74 лица, свързани с България, държат 380 млн. долара в трезора. "Разполагаме с всички имена, но няма да ги разгласим, докато не приключи разследването", каза Уайлд.
Той обаче съобщи, че сред българите, изнесли милиони в периода 1988-2007 г., има много адвокати, инженери, мениджъри на фирми, търговски представители, бизнесмени. Необичайното е, че сред притежателите на сметки са внушителен брой студенти и непълнолетни. Дори такива, които са се обявили като "търсещи работа". "Има сметки на цели семейства, в които са включени и непълнолетни деца и тийнейджъри", допълни Уайлд.

Шефът на разследващите журналисти посочи, че родните богаташи са от различни градове на България. В София има притежател на 7 млн. долара, пише "Стандарт".

"Имате милионери във Варна, доста са от Пловдив, имате дори от Кюстендил и Свищов. Някои от притежателите на сметки са родени в България, но живеят в Израел, в Южна Африка и в Канада в момента", каза още Уайлд. Някои собственици на сметки са австрийци и германци, но са дали български адресни регистрации.

"Има и от други националности, доста от Близкия изток, араби от Ливан и от Саудитска Арабия", посочи шефът на разследващите журналисти. Доста от тях са родени в България или са с придобито гражданство. Ливанците са свързани и с ливанска банка в Кения, където имат специално обслужване.

Някои от сметките са открити през 2006 г., други може да са закрити, каза още Уайлд.