Очакваната днес среща на върха на "нормандската четворка" в Минск може да бъде кулминацията на интензивните международни усилия за намиране на решение на украинската криза. В столицата на Беларус трябва да пристигнат президентите на Русия Владимир Путин, на Украйна Петро Порошенко, на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел.

Дипломатическите усилия на "украинския фронт" се активизираха през последната седмица. Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където представиха своите предложения по план за уреждане на украинския проблем. Както съобщи в петък говорителят на руския президент Дмитрий Песков, "въз основа на предложенията, направени от френския президент и германския канцлер, в момента се работи за изготвяне на текста на евентуален съвместен документ за прилагането на Минските договорености - документ, който включва предложенията на президента на Украйна и предложенията, направени днес и добавени от руския президент Путин".

В неделя, "четворката" обсъди ситуацията по телефона и договори среща за днес в Минск.

Срещата на високо равнище бе предшествана от серия от интензивни консултации на експерти и среща на контактната група с представители на Киев, самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, с посредничеството на специалния представител на председателя на ОССЕ Хайди Талявини и руския посланик в Украйна Михаил Зурабов. Както съобщи пред ТАСС информиран източник, контактната група е обсъдила по-специално прекратяването на огъня в югоизточната част, изтеглянето на тежките оръжия и контрол на изпълнението на постигнатите договорености, както и бъдещата политическа структура на Донбас и провеждане на местни избори.

През всичките тези дни се работеше при закрити врата. Очаква се да бъдат научени повече подробности след днешната среща на върха.

Руският президент Владимир Путин смята, че за разрешаването на кризата в Украйна е необходимо спешно да се спре военната операция в югоизточната част на страната и да се разработи такава форма на конституционно устройство, която да е приемлива за всички украинци.

В нощта преди срещата на върха, руският президент е разговарял по телефона с американския си колега Барак Обама, за да обсъди с него ситуацията в Украйна. Както съобщи Кремъл, двамата лидери са подчертали значението на "политическото, по пътя на диалога, разрешаване на вътрешноукраинските проблеми, скорошно прекратяване на кръвопролитията, гарантирането на законните права и интереси на жителите на всички, без изключение, райони на Украйна, включително в югоизточната част."

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел посети Вашингтон и се срещна с президента на САЩ. След разговорите си тя каза, че е нужен "още един опит" за разрешаване на конфликта в Украйна. Меркел заяви, че не би си простила, ако не предприеме такъв опит.

Срещата на върха на "нормандската четворка" в Минск е една от последните възможности за уреждане на конфликта в Украйна, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки. Тя посочи, че за подкрепата на тези усилия от страна на САЩ е говорил и държавният секретар Джон Кери. Псаки посочи, че както заяви в понеделник и президентът Барак Обама, "не можем да предвидим изхода от преговорите, но внимателно ще ги следим."