Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама обсъдиха по телефона ситуацията в Украйна и целите за постигане на мирно уреждане на острата криза в тази страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Президентите на Русия и САЩ подчертаха важността на възможно най-скорошното политическо решение на вътрешноукраинските въпроси по пътя на диалога, за да спрат кръвопролитията, да бъде осигурена защитата на законните права и интересите на жителите на всички региони на Украйна, включително и на югоизток", се казва в съобщението.

Според пресслужбата на Кремъл, Путин е дал "разгърната оценка на ситуацията в югоизточната част на Украйна, с акцент върху последните руските предложения, обсъдени, по-специално, в контекста на подготовката за планираната на 11 февруари в Минск среща на върха в нормандски формат" (Германия, Русия, Украйна, Франция). Norman формат. "

Путин и Обама се договориха да поддържа контакти на различни нива, за да съгласуват позициите и подходите към ситуацията в Украйна, пише ТАСС.

По-рано Белият дом съобщи от Вашингтон, че американският президент Барак Обама е позвънил на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят ескалиращото насилие в Украйна и "продължаващата подкрепа на Русия за сепаратистите".

По време на този разговор, ден преди срещата на върха в Минск, на която четиримата лидери на Германия, Русия, Украйна и Франция се срещат в опит да се намери решение на конфликта в източната част на Украйна, Обама припомни "подкрепата на Америка" за "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна, уточнява Съветът за национална сигурност от Вашингтон, цитиран от АФП.