Бившият представител на НФСБ и понастоящем независим депутат Велизар Енчев ще създава нова лява партия по модела на гръцката СИРИЗА. Този анонс парламентаристът направи преди седмица, но във вторник оповести подробности.

Партията ще бъде лява, но няма да бъде лидерска. Идеята за нея се родила във Фейсбук и при срещите на Енчев с неговите избиратели, обясни депутатът във вторник пред БНР.

Формацията няма да приема никакво финансиране от икономическите групировки, а ще разчита на минимални суми от обикновени хора, защото "всички големи пари са мръсни".

Енчев се обяви за прогресивно подоходно облагане и висок данък за доходите над 1 млн. евро. В страната ни трябва да има етнически мир, каза още той.

Още не е ясно, дали новата партия ще участва на местните избори през есента.

"Моето мнение е категорично, след тези 25 години се оказа, че ни управлява една паразитна буржоазия, която е създадена от криминален преход. Казвам "паразитна“, защото тя нищо не създаде, а получи наготово. В крайна сметка в България се установи един див капитализъм, който няма нищо общо с т.нар. "скандинавски капитализъм“ или цивилизованият капитализъм на средноевропейските държави, които заедно с нас тръгнаха да правят този преход преди 25 години. За това най-голяма отговорност имат десните сили в България", обясни Енчев.

Той влезе в парламента с листата на Патриотичния фронт, след като години наред водеше предаване в телевизия Скат на председателя на НФСБ Валери Симеонов. В края на ноември м.г. Енчев напусна парламентарната група заради подкрепата на ПФ към кабинета "Борисов-2" и с обвинения към Симеонов, че налага еднолични решения.