Pаботещите по разработката “Червей” са имали пълен достъп до автоматичната информационна система на МВР, включително и базата данни на документите за самоличност. Така реално те са можели да проверяват абсолютно всеки български гражданин, тъй като системата съдържа данни за издадените лични карти и паспорти, за автомобили и шофьорски книжки.

Това се казва в доклади на МВР, прокуратурата и бюрото за контрол на СРС-тата, които в понеделник бяха представени на премиера Бойко Борисов, пише в. “24 часа”.

Същия ден, след като се запозна с докладите на МВР и прокуратурата за проверката по “Червей”, премиерът Бойко Борисов обяви, че е силно притеснен и дори ужасен.

Допълнително “Червей” е имал достъп и до системата с оперативни разработки на вътрешното министерство.

Според проверките имало голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани и в момента да са в ръцете на паралелна структура.

Реално разработката “Червей” заплашва националната сигурност, тъй като
още не може да бъде установено каква информация е изнесена от МВРи накъде е поела, обясни източник от вътрешното министерство. В МВР не са намерени никакви доказателства какво се е вършело всъщност по разработката.

Стартът на “Червей” е бил през есента на 2013 г., показват установените досега факти. Тогава във вътрешното министерство е постъпил

анонимен сигнал, че корумпирани полицаи помагат на престъпници,
като точат данни от информационните масиви на МВР. На база на анонимката тогавашният шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства. (Още за Костадинов виж долу.)

Разрешението е издадено от високопоставен съдия от Софийския градски съд, научи “24 часа” от запознати с проверката. Според данни от този документ
искането е било за рекордните 300 дни провеждане на операция с използване на СРС-та

Според закона разрешения се дават за 2 месеца, а при наличие на доказателства за много опасно престъпление може да се удължат с още до 4 месеца, както в понеделник подчерта и премиерът Бойко Борисов, след като се бе запознал с докладите за “Червей”.

Според втори източник на “24 часа”, запознат с практиката по прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства, в случая са давани повече искания за периоди от 1 до 6 месеца с прекъсвания, като общата им продължителност е 300 дни. Експерти обясниха пред вестника, че когато има различни искания с прекъсване за определен период от време, те се разглеждат от магистратите като нови. Обикновено в тези случаи в документите трябва да са посочени нови данни по съответното разследване или други детайли, с които се мотивира необходимостта от ново подслушване или проследяване.

Освен че е с рекордна дължина,
това е и първото разрешение за
използване на СРС-та, което не
е ограничено до конкретни лица,


а се разпростира върху цялата информационна система на МВР.

Право да подписва разрешения за използване на СРС-та в градския съд на София има председателят му. По закон обаче това право шефът може да е делегирал на заместник.

От съда отказаха вчера коментар, тъй като ставало въпрос за класифицирана информация.

След като е получено разрешение за проследяване на целите информационни масиви в МВР, то е прехвърлено и към ДАНС. Вътрешната проверка в МВР обаче не е открила никакви доказателства какво е извършвано по “Червей”.

Липсват каквито и да било доклади докъде е стигнала работата, какво е установено и какви действия са извършвани с информационните системи на МВР.

Няма и никаква информация дали “Червей” е установил наличието на корумпираните ченгета от анонимния сигнал.

Тодор Костадинов, който поискал подслушването, назначен от Йовчев и уволнен от Бакалов
Тодор Костадинов, бившият шеф на “Вътрешна сигурност” в МВР, който е поискал разрешението за използване на СРС по “Червей”, бе назначен на поста от министър Цветлин Йовчев. Това стана в самото начало на управлението на кабинета на Пламен Орешарски.

Преди да отиде в МВР, Костадинов е бил служител на ДАНС, където отново началник му е бил Цветлин Йовчев. Според медийни публикации през 2013 г. Костадинов е назначен по препоръка на шефа на кабинета на Йовчев Георги Великов, който също е бивш служител на ДАНС.

Дни след като властта бе поета от служебното правителство на Георги Близнашки, вътрешният министър Йордан Бакалов освободи от поста шеф на “Вътрешна сигурност” Костадинов. Мотивът бе, че той не разполага с нужната квалификация, за да заема длъжността. За началник на “Вътрешна сигурност” бе сложен заместникът на Костадинов Иван Миланов. Тогава смяната бе изтълкувана като кадрова метла в МВР, тъй като съвпадна с освобождаването на още няколко ключови директори във вътрешното министерство.

Дни след като Костадинов е бил освободен от поста в МВР и прехвърлен на разпореждане, той отново се е завърнал в ДАНС.