Потребителите на еPay.bg вече могат да плащат своите местни данъци и такси чрез пръстов отпечатък през мобилното приложение на платформата. На този етап от нововъведението могат да се възползват притежателите на смарт телефони iPhone 5s и iPhone 6, които позволяват използването на услугата като алтернативно средство за сигурност.

Мобилната версия на ePay.bg бе официално представена през ноември 2014 г., когато бяха отбелязани и 15 години от създаването на еPay.bg и първата онлайн транзакция в България. Оттогава притежателите на смарт телефони с операционни системи iOS и Android управляват разплащанията си още по-удобно, където и да се намират.

„Надяваме се, че благодарение на въвеждането на услугата дори в малките общини в България, ще спомогнем за още по-бързото и улеснено внасяне на местни данъци и такси. По този начин общините не само ще отчитат по-добра събираемост на задълженията, но ще реализират и европейски проекти“, коментира изпълнителният директор на ePay.bg Георги Маринов. „Такъв успешен пример е инициативата на община Струмяни, която успява да реализира проект „Постигане на по-добри услуги за гражданите и бизнеса в община Струмяни чрез използване на нови технологични възможности”, именно с помощта на подобни нововъведения“, допълва Маринов.

Само за 2014 г. през „Изипей АД“ (еPay.bg и касите на EasyPay в страната) са платени 45 млн. лв. за местни данъци и такси, като от тях близо 9 млн.лв. са извършени онлайн. Потребителите на платформата от години се възползват от удобството да се разплащат онлайн и погасяват задълженията си както към общините, така и към комуналните компании, мобилните оператори и финансовите институции в страната. Регистрираните в системата са улеснени и при пазаруване в онлайн магазини или ако желаят да изпратят искане за плащане и изпращане на пари към физически лица и фирми. Потребителите могат да бъдат спокойни за сигурността на средствата си чрез опцията за лесно и бързо проследяване на плащания и баланс по регистрираните в системата карти.