Джихадистката групировка "Ислямска държава" се опитва да получи достъп до химическо оръжие, заяви пред японската телевизия NHK генералният директор на Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ Ахмет Узумджу.

Според него получените данни в този смисъл са напълно проверени. "Но ако ИД успее да разработи или да получи от някъде химическо оръжие, това ще представлява явна опасност", подчерта Узумджу. "Много е важно да се осигури неразпространение на вещества, от които може да се изготви химическо оръжие. За тази цел трябва да се укрепи международната система за контрол на такива материали", подчерта ръководителят на ОЗХО.

Той също така посочи, че поради технически проблеми ликвидирането на обектите на сирийския арсенал от химическо оръжие се отлага от юни за септември т.г. Малко по-късно Узумджу съобщи на пресконференция в Токио, че "Ислямска държава" вече е употребявала химическо оръжие. По данни на ОЗХО това е станало по време на сражения северно от Багдад в Ирак през октомври м.г. Жертви при химическата атака не е имало нито сред иракските войници, нито сред цивилното население.