Диетолози от САЩ и Великобритания установиха, че предишните съвети да не консумираме мазнини, съдържащи се в маслото и необезмаслените продукти, за да опазим сърцето си, се оказват несъстоятелни, съобщават Ройтерс и "Дейли мейл".

През 1977 г. и през 1983 г. здравните власти в САЩ и Великобритания съветваха милиони граждани да се намали консумацията на мазнини с цел избягването на сърдечносъдовите заболявания.

Диетолозите препоръчваха дневната консумация на мазнини да не надвишава 30 процента от менюто, а на наситените мазнини - не повече от 10 на сто.
Тези съвети останаха в сила от 70-те и 80-те години на миналия век. Те бяха породени от факта, че една пета от дневното меню на британците се състоеше от наситени мазнини, идващи от маслото, сметаната и тлъстите меса.

В резултат на медицинските препоръки производителите започнаха да пускат на пазара продукти с ниско съдържание на мазнини, а потребителите масово избягваха маслото, сирената и сметаните.

Но екипът на Зоуи Харкум от университета в Западна Шотландия и Джеймс Николантонио от Института за сърцето в Сейнт Люк стигна до по-различни изводи след осъществяване на мета-анализи.

Препоръките не съответствали на истинското състояние на нещата.

Демонизирането на мазнините отклонявало вниманието от другитe фактори, водещи до затлъстяване и болести на сърцето – въглехидратите и захарите.
Именно тази консумация, а не на мазнините, е била в основата на масовото трупане на наднормено тегло.

Други специалисти оспорват изводите на Харкум и Николантонио. Според тях въведените диетични норми през 70-те и 80-те години на миналия век са способствали за значителното намаляване на сърдечносъдовите болести сред населението.