Щастието е въпрос, който озадачава поколения философи, поети и художници, но японска фирма смята, че е измислила начин да знае кога хората са щастливи.

Hitachi High Technologies, филиал на технологичния гигант "Хитачи", твърди, че новото приспособление за измерение ще позволи на шефовете да разберат дали служителите им са щастливи, или тайно скучаят.

Компанията разработи приспособление с големината на кредитна карта, покрито със сензори, които определят къде е притежателят на устройството, дали той или тя седи, стои, пише или подремва.

То също така записва кой с кого говори и колко време, както и други занимания.

Тогава данните се изпращат до базова единица, която изчислява щастието на групата като цяло, сравнявайки ги с предварително зададени данни на групи, които смятат, че са щастливи.

От "Хитачи" казват, че идеята зад системата е да помогне на работодателите да намерят начини да направят служителите си по-щастливи, което увеличава производителността им.

Системата, която не може да се използва за определянето на емоционалното състояние при отделни хора, ще се появи на японския пазар през април, като всеки измервателен маркер ще струва 100 000 йени (840 долара) годишно.