Учени твърдят, че имат нови сведения за това какво се крие в самия център на Земята. Китайски и американски специалисти смятат, че в центъра на земното ядро има друга област, която е непозната за хората, предаде Би Би Си.

Структурата на железните кристали там е различна от тази в по-външната част на ядрото, смятат експертите.
Резултатите от изследването са публикувани в журнала „Нейчър джиосайънс“.

Тъй като не могат да стигнат физически до ядрото на Земята, съставът му остава загадка за учените. 
Ето защо специалистите са използвали ехо, генерирано от земетресения, за да проучат как преминава то през различните земни пластове и да разберат повече за сърцето на нашата планета.

„Вълните се разнасят напред-назад от единия край на Земята, та до другия“, обяснява проф. Сядонг Сонг – от университета в Илинойс.
Проф. Сонг и колегите му в Китай твърдят, че според тези данни излиза, че земното ядро – сърцевината на Земята, която е с размерите на Луната – е съставено от две части.

Резултатите от проследяването на сеизмичните вълни показват, че кристалите във вътрешната част на ядрото са с различна структура от тези в по-външната му част.
„Фактът, че се натъкваме на различни структури в различните региони на земното ядро, може да ни разкаже много повече за историята на нашата планета“, казва проф. Сонг.

Земното ядро е на дълбочина над 5000 км и не може да бъде пряко изследвано. То се състои най-грубо от твърд метален център и течно външно ядро.Вътрешното ядро е започнало да се втвърдява преди повече от милиард години. Радиусът му е около 1220 км, като всяка година нараства с около 0,5 мм. От какво точно е съставено то обаче, не е известно.

Откритието, че кристалите в отделни региони на ядрото са подредени по различен начин, показва, че те са се формирали в различни условия и в този период нашата планета може да е преминала през драматични промени.

„Изследването на сърцевината на земното ядро е като да се ровиш назад във времето – чак до момента на формирането му“, коментира проф. Саймън Редфърн от университета в Кембридж.

„Учените и преди са забелязвали разлика в преминаването на сеизмичните вълни през по-външната и по-вътрешната част на земното ядро. Но никога преди не са предполагали, че структурата на железните кристали е напълно различна в отделните части на ядрото“, продължава специалистът.
„Ако това се окаже вярно, значи нещо много съществено се е случило преди години. Нещо, което да обърне подредбата на кристалите в коренно различна посока“, допълва още проф. Редфърн.

Специалистът заяви още, че според други изследвания магнитните полета на Земята са се променили преди половин милиард години.